Στις 21 και 22 Μαρτίου καλείται να δώσει απαντήσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, με τους αξιωματούχους ωστόσο της Ένωσης να έχουν κάνει πολλά βήματα πίσω δηλώνοντας πως θα προχωρήσουν όλες τις αναγκαίες και δομικές αλλαγές που απαιτεί η νέα ΚΑΠ.
Μέχρι στιγμής βέβαια, τα βήματα που έχουν γίνει είναι μικρά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι 27 υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συμφώνησαν να προχωρήσουν άμεσα στην αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, πριν τις ευρωεκλογές.
Αναφέρεται ότι τα βήματα που συμφωνήθηκε να γίνουν είναι τα εξής:
- Μερική εξαίρεση από τους κανόνες για την αγρανάπαυση: Μία μικρή νίκη για τους αγρότες, που ζητούσαν την πλήρη κατάργηση.
- Αναθεώρηση του προτύπου καλής γεωργικής και περιβαλλοντικής κατάστασης 8 (GAEC 8): Το GAEC 8 έχει δεχθεί έντονη κριτική από τους αγρότες, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι γραφειοκρατικό και άσκοπα αυστηρό.
- Απόσυρση της πρότασης κανονισμού για τη βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκων: Η πρόταση αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του αγροτικού κόσμου, που την θεωρούσε καταστροφική.
- Εγγυήσεις στην προτεινόμενη ανανέωση των αυτόνομων εμπορικών μέτρων για εισαγωγές από την Ουκρανία: Οι αγρότες φοβούνται ότι οι αυξημένες εισαγωγές από την Ουκρανία θα πλήξουν το δικό τους εισόδημα.
- Είναι άραγε αρκετά αυτά τα μέτρα για να κατευνάσουν την οργή των αγροτών; Η απάντηση θα δοθεί στις 21 και 22 Μαρτίου, στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Μέχρι τότε, η οργή σιγοκαίει, έστω και σιγανή.
Ανεξάρτητα πάντως από την τελική αποτίμηση της πίεσης που άσκησαν οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη, φαίνεται πως το μήνυμα πλέον έχει σταλεί, με τους ευρωβουλευτές να αναγνωρίζουν ότι η σχεδίαση επί χάρτου έχει τεράστιες διαφορές σε σχέση με τον σχεδιασμό στο πεδίο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η Σύνοδος Κορυφής οφείλει να δώσει απαντήσεις. Η αγροτική κοινότητα της Ευρώπης περιμένει με αγωνία. Θα σβήσει η οργή των αγροτών ή θα φουντώσει ξανά;
Την ίδια ώρα, στο Παρίσι, ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γάλλος ομόλογος του Marc Fesneau, συζήτησαν χθες τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να οδηγήσουν στην αναθεώρηση της ΚΑΠ τόσο σε τεχνικό όσο και σε δομικό επίπεδο αλλά και ο συντονισμός των κινήσεων Ελλάδας και Γαλλίας προς την κατεύθυνση αυτή στις Συνεδριάσεις των 9 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.
Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Διεθνούς Ημερίδας για την «Κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις για την υγεία στην κτηνοτροφία», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Γεωργίας, στο Παρίσι.
Οι υπουργοί της Ελλάδας και της Γαλλίας αποφάσισαν να επαναλάβουν τη συνάντησή τους τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
«Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα, έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον πρωτογενή τομέα, που προκαλεί η κλιματική κρίση και αναγνωρίζει τις επιπτώσεις της στο εισόδημα των αγροτών αλλά και στην επισιτιστική ανεξαρτησία της Ευρώπης, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα της Διεθνούς Ημερίδας για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που οργάνωσε στο Παρίσι το Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας» ανέφερε μεταξύ άλλων στην παρέμβαση του ο υπουργός.
Ο κ. Αυγενάκης είπε ότι η Ελλάδα είναι διαθέσιμη για συνεργασία και ενεργό διάλογο σε όλα τα επίπεδα τόσο με τα υπόλοιπα κράτη μέλη όσο και με παγκόσμια όργανα όπως είναι ο FAO και το αποδεικνύει έμπρακτα, αφού με ελληνική πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε για δύο συνεχόμενες φορές το EUMED-9 για τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου με μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Στην Ελλάδα, είπε ο υπουργός, βιώνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης με τις τεράστιες πυρκαγιές στη Ρόδο και στον Έβρο, αλλά και με τη θεομηνία στη Θεσσαλία. Και πρόσθεσε: «Αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη.Χιλιάδες οργισμένοι αγρότες κατέκλυσαν χτες τους δρόμους των Βρυξελλών, αλλά και πολλών άλλων Ευρωπαϊκών πρωτευουσών τον τελευταίο καιρό, αντιδρώντας στους περιορισμούς που επιβάλλει, η αναγκαία κατά τα άλλα, πράσινη μετάβαση, καθώς προσθέτουν σειρά επιβαρύνσεων στον ήδη βεβαρυμένο, από την κλιματική και ενεργειακή κρίση, πρωτογενή τομέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφανθεί ότι η αλλαγή στο κλίμα, έχει προκαλέσει την επανεμφάνιση και την εξάπλωση ασθενειών που αυξάνουν τις προκλήσεις για την υγεία των ζώων, ιδιαίτερα για τις ασθένειες που μεταδίδονται από διαβιβαστές».
Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης στο πλαίσιο της νέας Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την καταπολέμηση των νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά με το έργο και τις τεχνικές προτάσεις των αρμοδίων κτηνιατρικών υπηρεσιών και του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού του με κομβικό ρόλο στην έρευνα και στην ταυτοποίηση των εντόμων διαβιβαστών.