σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης που κάλεσε η ομάδα αμπελουργών Κρήτης
Στόχος είναι να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τον κρητικό αμπελώνα

Ο κλάδος της αμπελουργίας καταρρέει στην Κρήτη, ενώ και οι καιρικές συνθήκες έδωσαν τη χαριστική βολή σε ένα προϊόν που άλλοτε αποτελούσε σημείο αναφοράς για το νησί. Χθες, έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης σύσκεψη που κάλεσε η ομάδα αμπελουργών Κρήτης με στόχο να έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μία κοινή γραμμή στην προσπάθεια να στηριχθούν οι παραγωγοί.

Συμμετείχαν  ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Σταύρος Τζεδάκης, οι βουλευτές, κ.κ. Νίκος Ηγουμενίδης και Γιώργος Λογιάδης, και εκπρόσωποι των βουλευτών, κ.κ. Λευτέρη Αυγενάκη και Χάρη Μαμουλάκη. Το «παρών» έδωσαν ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης, κ. Νίκος Δασκαλάκης, και ο κ. Κωνσταντίνος Φωτάκης, από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας.

Ο πρόεδρος της ομάδας, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης είπε στην «Π» πως η παραγωγή φέτος είναι σαφώς μειωμένη, την περσινή χρονιά είχαν παραχθεί 4.000 τόνοι ως τις 14 Αυγούστου, οπότε και είχε σημειωθεί βροχόπτωση, ενώ φέτος μόλις 3.000 τόνοι.

Ζητήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να συνταχθεί ένας εμπεριστατωμένος τεχνικός φάκελος με όλα τα στοιχεία της παραγωγής που τα μέλη της ομάδας θα αξιοποιήσουν σε μια μελλοντική συνάντησή τους με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Η κλιματική αλλαγή δεν έρχεται, ήρθε ήδη και τα προβλήματα είναι τεράστια. Εμείς δεν έχουμε επιστημονικές γνώσεις για να βοηθήσουμε τους παραγωγούς, αυτό πρέπει να γίνει από τους αρμόδιους», σχολίασε ο κ. Ιερωνυμάκης, ο οποίος τόνισε πως θα υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τον αμπελώνα της Κρήτης.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, κ. Μύρων Χιλετζάκης, ανέφερε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πως «τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. 132.000 στρέμματα σουλτανίνα καλλιεργούσε ο νομός Ηρακλείου και σήμερα δεν καλλιεργεί ούτε 20.000. 75.000 στρέμματα ήταν τα οινοποιήσιμα και σήμερα δεν καλλιεργούνται ούτε 7.000 στρέμματα».

«Φέτος, το επιτραπέζιο σταφύλι έχει μια πολύ μεγάλη κατρακύλα, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε ούτε εμείς ως παραγωγοί ούτε οι εξαγωγείς τους Ισπανούς με τις υπερποικιλίες και τις υπερπαραγωγες που έχουν, κι έχουν κατακλύσει όλη την ευρωπαϊκή αγορά. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε!

Βλέπουμε μπροστά μας τον γκρεμό! Όπως πάνε τα πράγματα δεν μπορεί να ανακάμψει το κομμάτι του αμπελιού! Χρειάζεται ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, που θα δώσει λύσει στα προβλήματα των αμπελουργών. Το μεγάλο πρόβλημα των αμπελουργών ειναι η αναμπέλωση κι ότι έχουμε βγει εκτός αγορών. Το εξαιρετικό κρητικό σταφύλι δεν το ζητούν οι αγορές, γιατί βρίσκουν φθηνότερα σταφύλια, έξυπνες ποικιλίες”, πρόσθεσε.

Ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης, κ. Νίκος Δασκαλάκης, ανέφερε πως στο τραπέζι τίθενται θέματα που αφορούν τις ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν και οφείλονται σε καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια από τον ΕΛΓΑ και μη καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια που δεν προβλέπεται να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. «Είμαστε στη φάση της συζήτησης για τη διερεύνηση των προβλημάτων και πιθανών λύσεων.

Πρέπει να γίνει κάτι με πρωτοστάτες τους ίδιους τους αγρότες, ούτως ώστε να δημιουργηθούν σχήματα και να προωθούνται τα προϊόντα τους σε τιμές ικανοποιητικές που να πληρώνεται ο κόπος και τα έξοδα τα οποία κάνουν για την παραγωγή των προϊόντων τους», σχολίασε.

Ο πρόεδρος των παραδοσιακών αποσταγματοποιών Ηρακλείου, κ. Αναστάσιος Βρεντζος, σχολίασε πως «θέλουμε στρατηγικό σχεδιασμό για την αναδιάρθρωση του κρητικού αμπελώνα. Έχουμε οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Δεν μπορούμε να δώσουμε τα προϊόντα μας κι αυτό είναι καταστροφικό! Προσπαθούμε να παράξουμε σταφύλι και τελικά αυτό δεν μπορεί να εξαχθει. Δεν μπορούμε να το διαχειριστουμε, οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση».