Πλέον αρχίζει να γίνεται συνείδηση σε μεγάλη μερίδα οινοπαραγωγών της Κρήτης, πως η ανάπτυξη μονοποικιλιακών οίνων από τοπικές ποικιλίες, μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» για μια συνολικότερη ανάπτυξη του κλάδου. Αυτό αναδείχθηκε μεταξύ άλλων, μέσα από την έκθεση «ΟιΝοτικά 2018» που πραγματοποιήθηκε από το Σάββατο έως και χθες στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης.
Η παρουσίαση των κρασιών νέας εσοδείας, όπως ήταν φυσικό, μονοπώλησε το ενδιαφέρον, με την παρουσίαση κρασιών από τοπικές ποικιλίες να εντυπωσιάζει. Κι αυτό γιατί η μοναδικότητα και ο πλούτος των ποικιλιών που διαθέτει η Κρήτη μπορεί να προσδώσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην τοπική οινοπαραγωγή, αλλά και να συνεισφέρει στην εξωστρέφεια και ενδυνάμωση του τοπικού κρασιού. Αυτές οι παράμετροι φαίνεται ότι γίνονται συνείδηση πια σε ολοένα και περισσότερους παραγωγούς, που στρέφουν το βλέμμα… κρητικά και προσπαθούν μεθοδικά να αναδείξουν την Κρήτη μέσα στο κρασί.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, γίνεται επίσης συνείδηση, η ανάγκη για τόνωση του οινοτουρισμού και των επισκέψεων οινοποιείων, κάτι που αρχίζουν να προωθούν πολύ δυναμικά αρκετοί παραγωγοί. Εδώ και αρκετά χρόνια, υπάρχουν οινοποιεία τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές για να είναι επισκέψιμα, ενώ κάποια ακόμα σχεδιάστηκαν ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο.
Δεν είναι ωστόσο ακόμα όλα, ενώ τα τελευταία μόνο χρόνια άρχισε να γίνεται μια «στροφή» προς τα επισκέψιμα οινοποιεία. Αυτή ήταν άλλωστε και η θεματική του χθεσινού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των «ΟιΝοτικών» το οποίο σχετιζόταν με την τόνωση του κρητικού οινοτουρισμού. Στο σεμινάριο συμμετείχαν παραγωγοί, επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και άνθρωποι από τον χώρο του τουρισμού, που επιζητούν αυτή την εναλλακτική.
Υπενθυμίζεται ότι την έκθεση «ΟιΝοτικά», η οποία πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και τη στήριξη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, επισκέφθηκαν τις τρεις ημέρες λειτουργίας της περισσότερα από 3.000 άτομα.
Η έκθεση αποτελεί θεσμό για 11η συνεχόμενη χρονιά, με τους οινοποιούς της Κρήτης να παρουσιάζουν στους επισκέπτες περισσότερες από 500 ετικέτες του κρητικού αμπελώνα, σε λευκό, κόκκινο, ροζέ, και να τους «μυούν» στα μυστικά του παραδοσιακού κρασιού.
Την έκθεση επισκέφθηκαν βουλευτές, δήμαρχοι, τοπικές αρχές και φορείς, ενώ ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον χώρο της έκθεσης μίλησε με τον πρόεδρο του δικτύου Νίκο Μηλιαράκη με τους εκθέτες οινοποιούς και αναφέρθηκε στην επιτυχία του θεσμού αλλά και στις στοχευμένες δράσεις που γίνονται για την περαιτέρω ανάδειξη και εμπορική επιτυχία των κρητικών κρασιών.
«Οι οινοποιοί της Κρήτης καταβάλλουν σπουδαία προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για την επιτυχή ανάδειξη του κρητικού αμπελώνα και των τοπικών ποικιλιών, του πολιτισμού, της παράδοσης. Τους αξίζουν συγχαρητήρια» δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Ηρακλείου Νίκος Μηλιαράκης επεσήμανε από την πλευρά του ότι «η Περιφέρεια, οι φορείς, ο κόσμος, έχουν αγκαλιάσει για μια ακόμη χρονιά την έκθεση.