δακοκτονία

Η φορολογική  ενημερότητα  και τα  ασφαλιστικά  μέτρα

Στον αέρα βρίσκεται η συνέχιση και ολοκλήρωση της δακοκτονίας στο μεγαλύτερο μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που σε πολλά σημεία της δέχεται τις… ανελέητες επιθέσεις των δακοπληθυσμών.

Το κοκτέιλ των προβλημάτων του αγροτικού χώρου γίνεται ακόμα πιο πικρό, λόγω της αντιμετώπισης των σταφυλιών της ποικιλίας σουλτανί, που κάποτε ήταν χρυσάφι για τους παραγωγούς, ενώ τώρα με απόφαση του Υπουργείου δεν αγοράζονται για οινοποίηση, στην οποία και τα τελευταία χρόνια κατευθυνόταν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.

Αναφορικά με το πρόβλημα στη συνέχιση της δακοκτονίας, αυτό προέκυψε κυριολεκτικά από το πουθενά και αφορά στην ακύρωση των συμπληρωματικών διαγωνισμών (περίπου 20) στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Οι συμμετέχοντες φορείς πιάστηκαν… αδιάβαστοι, καθώς οι αιτήσεις τους δεν συνοδεύονταν με φορολογική ενημερότητα. Έγγραφο που μέχρι τώρα κατέθεταν στο στάδιο που επρόκειτο να εισπράξουν χρήματα για το έργο τους.

Το θέμα απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία και δεν έκανε δεκτό αίτημα (του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη) σχετικό με την προσκόμιση εκ των υστέρων φορολογικής ενημερότητας των συμμετεχόντων, αλλά με ημερομηνία αντίστοιχη  της κατάθεσης των προσφορών τους.

Μετά την εξέλιξη αυτή στους φορείς που συμμετείχαν στους συμπληρωματικούς διαγωνισμούς, προτάθηκε η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων (έχοντας και τη στήριξη της Περιφέρειας) στο ενδεχόμενο να παρακαμφθούν τα εμπόδια με δικαστική απόφαση και να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι κατά τόπους δακοκτονίες, που είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίες και τα χρονικά περιθώρια πιεστικά και προκαθορισμένα.

Μεταξύ των φορέων είναι και αγροτικοί συνεταιρισμοί, που δεν έχουν τη δυνατότητα ν’ αναλάβουν ένα κόστος, το οποίο δεν θα μπορούν να καλύψουν, αν οτιδήποτε στραβώσει σε ένα κλίμα γενικότερης αβεβαιότητας…

Σε ό,τι αφορά τα σουλτανιά, το πρόβλημα στην ενδοχώρα είναι οξύ και οι παραγωγοί σε απόγνωση, αφού το προϊόν τους έχει αποκλειστεί από την οινοποίηση με το επιχείρημα της επιδότησης της σταφίδας.

Ωστόσο η σταφιδοποίηση δεν είναι πλέον για τους πολλούς και λόγω κόστους αλλά και λόγω άλλων παραγόντων που έχουν να κάνουν με τις καιρικές συνθήκες. Γεγονός είναι πάντως ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις, πολλά σταφύλια της ποικιλίας σουλτανί θα ξεμείνουν πάνω στις κουρμούλες!

 «Προβληματική  η απορρόφηση των οινοσταφύλων»

Στο μεταξύ, με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ. και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει ότι είναι προβληματική η απορρόφηση των οινοσταφύλων.

«Η απόφαση για την ένταξη στο πρόγραμμα «απόσταξη κρίσης» συμβάλει στην αποσυμφόρηση των αποθηκευτικών χώρων αλλά δεν διασφάλισε την απορρόφηση της φετινής παραγωγής, αφήνοντας να το ρυθμίσει η αγορά.

Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν να μένουν αναπορρόφητες μεγάλες ποσότητες οινοσταφύλων και όσες απορροφούνται από τα οινοποιεία τιμολογούνται σε πολύ χαμηλές τιμές ή εντελώς «άτιμα».

Η κατάσταση αυτή οφείλεται και στο γεγονός ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις αλλά και άλλες επιχειρήσεις που δεν χρηματοδοτήθηκαν για το σκοπό αυτό δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τους παραγωγούς.

– Επειδή η αγροτική παραγωγή της Κρήτης και ιδιαίτερα του νομού Ηρακλείου έχουν πληγεί τα 3-4 τελευταία χρόνια από τη μεγάλη μείωση του εισοδήματος των παραγωγών από το ελαιόλαδο και

– Επειδή οι παραγωγοί  έχουν ανάγκη τα εισοδήματα από τα οινοστάφυλα προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την καλλιέργεια και

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

-Έχετε την πολιτική βούληση να αναλάβετε πρωτοβουλίες και να διασφαλίσετε ότι θα απορροφηθεί η φετινή παραγωγή των οινοσταφύλων με αξιοπρεπείς τιμές;

-Τι θα πράξετε με το αίτημα των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΑΣΟ) και των επιχειρήσεων για χρηματοδότηση, προκειμένου να απορροφηθούν τα οινοστάφυλα;».