NATURA - ψηλορειτης

Μέτωπο κατά των ΑΠΕ από τη Συντονιστική Επιτροπή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης, η οποία με σχετική ανακοίνωση της  ξεκαθαρίζει ότι υπάρχουν μελέτες που αναδεικνύουν ότι οι συγκεκριμένες επιχειρηματικές -και μόνο όπως φαίνεται- δράσεις εγκατάστασης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επιβαρύνουν την πανίδα του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής όπου εγκαθίστανται.

Το όλο θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν κτηνοτρόφοι και φορείς του Ψηλορείτη, μετά από πρωτοβουλία του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη, που ενημερώθηκαν σχετικά με τις προτάσεις της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές Natura 2000 του Ψηλορείτη, που θα είναι απ’ ότι φαίνεται το εφαλτήριο-οδηγός  και για τις υπόλοιπες περιοχές Νatura του Νησιού μας.

Αυτό το οποίο υπογραμμίστηκε στο πλαίσιο της συνάντησης είναι ότι οι σύλλογοι των Κτηνοτρόφων της Κρήτης δεν ενημερώθηκαν επίσημα πιο πριν, για τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν. Ο χρόνος που δόθηκε για τη διαβούλευση είναι πολύ μικρός και χρειάζεται να παραταθεί ώστε να κατατεθούν αναλυτικές προτάσεις.

Παράλληλα σε σχετική ανακοίνωση τους τονίζουν ότι στον Ψηλορείτη αλλά και σε όλη την Κρήτη παράγουμε ποιοτικά προϊόντα ζωικής παραγωγής και κατά συνέπεια θα πρέπει μέσα από τη συγκεκριμένη μελέτη προστασίας και διαχείρισης της περιοχής, να διασφαλίζεται η συνέχεια της επαγγελματικής μας δραστηριότητας, να μην επηρεαστεί η παραγώμενη ποσότητα, αλλά πολύ περισσότερο η ποιότητα των προϊόντων μας.

Ακόμα σημειώνουν ότι εμμένουν στην πάγια θέση, να μην τοποθετηθούν ΑΠΕ στις περιοχές Natura 2000 του Ψηλορείτη και όλης της Κρήτης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «δεν είναι δυνατόν να λες ότι εκπονείς μελέτη προστασίας των περιοχών Natoura και στη μελέτη αυτή να αναφέρεις ότι η ανάπτυξη Α.Π.Ε. θεωρείται δεδομένη, τη στιγμή που πέρα από την αλλοίωση της αισθητικής του φυσικού περιβάλλοντος, υπάρχουν μελέτες που αναδεικνύουν ότι οι συγκεκριμένες επιχειρηματικές και μόνο όπως φαίνεται  δράσεις εγκατάστασης ΑΠΕ επιβαρύνουν την πανίδα του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής όπου εγκαθίστανται.

Η οικιστική ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα να μην απαγορεύεται στις περιοχές  αυτές, αλλά απαράβατος όρος, αυτό να συμβαίνει με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του εκάστοτε Δήμου και στη λογική πάντα, ότι τα οφέλη θα πηγαίνουν είτε στους κατοίκους της περιοχής είτε στην τοπική  αυτοδιοίκηση και όχι να υποστηρίζονται μεγάλες και ξένες εταιρίες που επωφελούνται απ’ τον τόπο μας χωρίς κανένα όφελος για την τοπική κοινωνία».

Η Συντονιστική Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση για τις προτάσεις σχετικά με την εκ περιτροπής  βόσκηση και τον τρόπο εφαρμογής της στον Ψηλορείτη.

Παράλληλα καλεί την Περιφέρεια και τους Δήμους της Κρήτης, τα αιρετό αυτοδιοικητικά όργανα, να συνταχθούν με τις προτάσεις τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα, ότι στηρίζουν πραγματικά,την προστασία των ευαίσθητων περιοχών Νatoura της Κρήτης και των ανθρώπων-φρουρών των περιοχών αυτών, που η επαγγελματική τους δραστηριότητα είναι συνυφασμένη με την προστασία των συγκεκριμένων περιοχών.