H σύσκεψη που συγκάλεσε το Τμήμα Μεταποίησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου με θέμα τις εξελίξεις σχετικά με την υποβάθμιση της ποιότητας του κρητικού ελαιόλαδου.

Μία ζημιά της τάξης των 100 με 150 εκατομμυρίων ευρώ θα υποστεί το αμέσως προσεχές διάστημα η οικονομία της Κρήτης, όπως τονίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε το Τμήμα Μεταποίησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου με θέμα τις εξελίξεις σχετικά με την υποβάθμιση της ποιότητας του κρητικού ελαιόλαδου.

«Το προϊόν πρέπει να στηριχθεί από το χωράφι ως το ράφι», τόνισε στην «Π» ο πρόεδρος του τμήματος, κ. Αλέξανδρος Κουτεντάκης.

Η σύσκεψη έγινε ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη, στο Ηράκλειο, και συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, ο  πρόεδρος του  Δικτύου Κρητικού Ελαιόλαδου, κ. Μανώλης Φραγκάκης, ο πρόεδρος του  Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου, κ. Ευάγγελος Πρωτογεράκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιόλαδου Κρήτης, κ. Γιώργος Ανδρεαδάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, κ. Σταύρος Γαβαλάς, στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης, εκπρόσωποι  βουλευτών  της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου και μέλη του Τμήματος Μεταποίησης του ΕΒΕΗ.

 

Να μη μας… βγει το όνομα

Κατά 60% έχουν πληγεί τα εισοδήματα των παραγωγών ενώ σημαντικά βάλλεται και ο κλάδος που ακολουθεί, όσοι επαγγελματίες του δευτερογενή τομέα ασχολούνται με το λάδι, όπως οι έμποροι και οι εξαγωγείς.

Ο κ.  Αλιφιεράκης τόνισε πως το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη βάση του και να λυθεί, αν δεν γίνεται για φέτος, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Ζήτησε να διατηρηθεί η καλή εικόνα και το δυνατό brand name που έχει το προϊόν στη διεθνή αγορά.

«Γνωρίζω ότι όταν φεύγεις από μια αγορά, για οποιοδήποτε λόγο, δύσκολα ξαναμπαίνεις. Πρέπει, όμως, να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο οδηγιών για την προστασία του προϊόντος, για να μη χάσουμε το μέλλον.

Η ζημιά φαίνεται ανεπανόρθωτη φέτος ωστόσο αν το δούμε ως κάτι προσωρινό, μπορούμε να επανέλθουμε, αρκεί να μην υπάρξουν αστοχίες από πλευράς μας» διευκρίνισε ο κ. Αλιφιεράκης που ζήτησε να διατηρηθεί η πολιτική των τελευταίων ετών στο ελαιόλαδο, με τυποποιημένο λάδι ποιότητας και να μην κατακλυστούν οι αγορές με εισαγόμενα αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδα που θα έπλητταν και σε ορίζοντα ετών το προϊόν.

Ο κ.  Φραγκάκης συμμερίστηκε την αγωνία για την ανάγκη διασφάλισης του δυνατού ονόματος που έχει στην αγορά το ελαιόλαδο του νησιού ενώ τόνισε πως «νομίζω ότι ένα πλαίσιο μέτρων για το πώς θα μπορέσουν κάποιοι άνθρωποι να υποστηριχθούν είναι απαραίτητο, όπως για παράδειγμα με φοροελαφρύνσεις ή με ρύθμιση για δόσεις δανείων που έχουν κάποιοι έμποροι και εξαγωγείς».

Τονίστηκε πως είναι προτιμότερο να μην εξάγουμε καν ελαιόλαδο, προκειμένου να μην κινδυνεύσει να χαθεί το καλό όνομα που έχουμε στο εξωτερικό.

«Αν ένας κρίκος σπάσει δεν πετυχαίνουμε το στόχο μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτεντάκης. Όπως εξήγησε, η χθεσινή σύσκεψη συγκλήθηκε μόλις ήρθαν τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από τα ελαιουργεία που φέτος φαίνεται ότι θα ζημιωθούν. «Το ελαιόλαδο είναι το βασικό μας προϊόν και το θέμα αφορά όλη την κοινωνία της Κρήτης, η οποία θα πάθει μια οικονομική ζημιά που  θα τη νιώσουνε όλοι», σημείωσε.

Όπως είπε, το αρμόδιο Τμήμα του ΕΒΕΗ εκπονεί σχετική μελέτη που θα σταλεί στο Υπουργείο.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα από την υποβαθμισμένη ποιότητα της μειωμένης φετινής παραγωγής ελαιόλαδου και εκφράστηκε η έντονη αγωνία για τη διατήρηση της θέσης που έχει το κρητικό ελαιόλαδο στην εσωτερική και διεθνή αγορά, με την παρότρυνση να μην χρησιμοποιηθούν εισαγόμενα ελαιόλαδα ως κρητικά για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση.

Μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν και πρόκειται να κατατεθούν στον υπουργό είναι η εξασφάλιση φορολογικών ελαφρύνσεων για ελαιοτριβείς, εμπόρους και μεταποιητές και η διευκόλυνση στην αποπληρωμή δανείων προς τις τράπεζες, παράλληλα με τα μέτρα οικονομικής στήριξης που πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να ληφθούν για τους παραγωγούς.