Σε συντονισμένο τρόπο για την υποστήριξη των μελισσοκόμων του νησιού προχωρά η Περιφέρεια Κρήτης πρωτοπορώντας σε επίπεδο Ελλάδας, μέσα από προγραμματική σύμβαση με τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, που στόχο έχει την «Αναπαραγωγή και Βελτίωση Ανθεκτικών Μελισσιών στην Κρήτη».
Οι δύο φορείς προχώρησαν στη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης, διάρκειας τριών ετών, προκειμένου να προωθήσουν από κοινού την έρευνα και με σκοπό την υποστήριξη του κλάδου της μελισσοκομίας στην Κρήτη. «Αναγνωρίζουμε τη σημασία και την προσφορά του κλάδου και προχωρούμε στη σύμβαση με την οποία προσδοκούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα», επεσήμανε ο περιφερειάρχης Κρήτης.
Η σκοπιμότητα του έργου συνίσταται στην αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένα βασικό μελισσοκομείο αναπαραγωγής ανθεκτικών μελισσών στη Γαύδο, το οποίο θα χρησιμοποιείται και ως χώρος επιλεγμένων και ελεγχόμενων συζεύξεων των βασιλισσών.
Παράλληλα θα αναζητηθούν πληθυσμοί, οι οποίοι βρίσκονται γενετικά κοντά στη ντόπια μέλισσα. Αναφέρεται ότι στην Ελλάδα παρά την εντυπωσιακή και πολύτιμη βιοποικιλότητα, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια διατήρησης κάποιας φυλής ή οικοτύπου μέλισσας.
Οι αγοραπωλησίες και οι πολλές μετακινήσεις μεγάλων «κοπαδιών», κυρίως από βορρά προς νότο στη δραστήρια περίοδο για τα σμήνη, έχουν οδηγήσει σε έναν εκτεταμένο υβριδισμό των πληθυσμών που παλαιότερα υπήρχαν στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης και της κρητικής μέλισσας.
Έτσι οι πληθυσμοί που υπάρχουν και αναπαράγονται σήμερα στην ΚΡΗΤΗ είναι μην είναι καθαροί πληθυσμοί της κρητικής μέλισσας. Όπως προκύπτει από μελέτες, οι πληθυσμοί της Κρήτης σήμερα είναι υβρίδια της μακεδονικής μέλισσας και λιγοστά μόνο μελίσσια πιθανά να διατηρούν ακόμα τα χαρακτηριστικά της κρητικής μέλισσας.
Με τις απώλειες των μελισσοσμηνών να αυξάνονται τα τελευταία έτη όλο και περισσότερο, υπάρχει μεγάλη ανάγκη διερεύνησης αλλά και διατήρησης της συμπεριφοράς της σημερινής κρητικής μέλισσας σε σχέση με την ανθεκτικότητά της στο βαρρά, εφόσον αυτός είναι ο πρωταρχικός εχθρός των μελισσιών.
Από διάφορες μελέτες στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι υπάρχουν μελίσσια που εκδηλώνουν ανθεκτικότητα στο βαρρόα και αυτό θα είναι η λύση για το μέλλον, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται λιγότερα χημικά στην κυψέλη, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να παράγονται όσο το δυνατόν βιολογικά προϊόντα. Επιπλέον δεν υπάρχουν απομονωμένοι χώροι για ελεγχόμενες συζεύξεις με αποτέλεσμα και λόγω της μεγάλης πυκνότητας μελισσοσμηνών να μην μπορούμε να ελέγξουμε τη γονιμοποίηση των επιλεγμένων βασιλισσών.
Με αυτά τα δεδομένα, προκύπτει η αναγκαιότητα διερεύνησης της συμπεριφοράς των πληθυσμών μελισσών της Κρήτης απέναντι στο βαρρόα και αναπαραγωγή μελισσών με ενδείξεις ανθεκτικότητας στη νήσο Γαύδο.
Σκοπός του έργου είναι η επιλογή μελισσιών από την Κρήτη που δείχνουν κάποια ανθεκτικότητα στο βαρρόα, ο πολλαπλασιασμός και η διατήρησή τους στη Γαύδο, η δημιουργία ενός καταφυγίου και περιοχή συζεύξεων στην Γαύδο.
Επιπρόσθετα, θα αναζητηθούν και πληθυσμοί που βρίσκονται γενετικά κοντά στη ντόπια μέλισσα την A. m. adami. Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η επιλογή και εγκατάσταση μελισσοκομείου στη Γαύδο, η εκπαίδευση νέων της Γαύδου στην πρακτική μελισσοκομία και ο έλεγχος και διατήρηση ντόπιου ανθεκτικού γενετικού υλικού.
Η νήσος Γαύδος είναι ένας μικρός παράδεισος για τις μέλισσες. Απομονωμένο, πράσινο και με μελισσοκομικά φυτά, χωρίς φυτοφάρμακα. Η Γαύδος θα μπορούσε να γίνει ένα μικρό καταφύγιο ντόπιων μελισσών με ανθεκτικότητα στο βαρρόα, όπως γίνεται προσπάθεια και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Αβινιόν στη Γαλλία, Ostlandet στη Νορβηγία, Ούνιγε στην Κροατία).
«Υποστηρίζουμε ενεργά την έρευνα με σκοπό τη βελτίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της μελισσοκομίας και των μελισσοπαραγωγών της Κρήτης» δήλωσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρ- χης.
Τη σχετική σύμβαση υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης χθες, ενώ παρευρέθηκαν ο Ααντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Μανόλης Χνάρης, ο διευθυντής της ΔΑΟ Κρήτης, Κώστας Φωτάκης, καθώς και εκπρόσωποι των μελισσοκόμων της Κρήτης.