εργάτες γης για τις ελιές

Στενεύουν τα περιθώρια και τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να έρθουν μαζικά εργάτες γης από την υπόλοιπη Ελλάδα στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Στέλιο Βοργιά, οι διαδικασίες είναι ανάγκη να κινηθούν ως την ερχόμενη βδομάδα, να ενημερωθούν όλες οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στη χώρα και να ενημερωθούν οι άνεργοι που ενδιαφέρονται να εργαστούν την περίοδο του χειμώνα.

Μέχρι σήμερα, έχουν κατέβει στην Κρήτη να εργαστούν περίπου 30 άτομα, σταγόνα δηλαδή στον ωκεανό, πρόκειται για εργάτες από περιοχές όπως είναι η Φλώρινα, η Καστοριά, το Κιλκίς και η Κατερίνη.

Όπως έγραψε χθες η «Π», η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγών Κρήτης και πρόεδροι από τα Εργατικά Κέντρα Καστοριάς και Φλώρινας συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά, από τον οποίο ζήτησαν να δοθούν επιδοτήσεις στους εργάτες γης για να έρθουν στην Κρήτη.

Το μεροκάματο δεν αρκεί για να αφήσει κανείς το σπίτι του τον χειμώνα, θα πρέπει να βοηθηθεί όσο αφορά στη μετακίνησή του αλλά και το ενοίκιο που θα κληθεί να καταβάλλει.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης: Δεν υπήρξαν «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις»

Εν τω μεταξύ, σε διαμάχη βρίσκονται ο δήμαρχος Ιεράπετρας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης καθώς ο κ. Θεόδωρος Καλαντζάκης υποστήριξε πως η Αποκεντρωμένη καθυστέρησε τις διαδικασίες για την είσοδο για εργασία υπηκόων τρίτων χωρών.

Σε δήλωσή του, αναφέρει, μεταξύ άλλων πως «παρατηρούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις τόσο στην αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στον νομό Λασιθίου, όσο και στις Ελληνικές Πρεσβείες ειδικά στο Πακιστάν και στην Ινδία».

Σε ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης αναφέρεται ότι «μας προκαλεί πραγματικά έκπληξη το γεγονός ότι, αιρετός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου αποδίδει, με μεγάλη ευκολία και ιδιαίτερο στόμφο, ευθύνες πλημμελούς εκτέλεσης των καθηκόντων μίας κρατικής υπηρεσίας χωρίς να διαθέτει κανένα νομιμοποιητικό στοιχείο ή τεκμηρίωση των κατηγοριών του.

Ως οφειλόμενη απάντηση στις αίολες και αβάσιμες κατηγορίες του κ. Καλαντζάκη για τις “αδικαιολόγητες καθυστερήσεις” της υπηρεσίας Αλλοδαπών & Μετανάστευσης του φορέα μας στην Π.Ε. Λασιθίου, δεν θα προτάξουμε τις συνήθεις αόριστες δικαιολογίες για την υποστελέχωση και τις αυξημένες αρμοδιότητες της συγκεκριμένης οργανικής μονάδας, αλλά αδιάψευστους αριθμούς σχετικά με τη διαδικασία της θεώρησης εισόδου εργατών γης από τρίτες χώρες στο Λασίθι, ώστε οι πολίτες να έχουν μία σωστή και αληθινή ενημέρωση.

Για τις μετακλήσεις υπηκόων τρίτων χωρών (ΥΤΧ) στην Π.Ε. Λασιθίου, από 1/1/2021 μέχρι σήμερα, είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο 690 ενδιαφερόμενοι εργοδότες, οι οποίοι έχουν καταθέσει 690 αιτήσεις για μετάκληση 930 εργατών γης. Από αυτές τις αιτήσεις, οι 474 έχουν υποβληθεί από 1/4/2022 μέχρι σήμερα.

Μέχρι σήμερα, 4/11/2022, η αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον Άγιο Νικόλαο έχει εξετάσει και εκδώσει 621 αποφάσεις για τη μετάκληση εργατών γης στην Π.Ε. Λασιθίου, ενώ 69 αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά τις 14/10/2022 βρίσκονται σε διαδικασία εξέτασης (εκκρεμότητες). Να σημειωθεί ότι, οι αιτήσεις για μετάκληση εργατών γης συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι 31/12/2022.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης οφείλει, απεναντίας, να ευχαριστήσει τα στελέχη (3 υπάλληλοι και η προϊσταμένη τους, κ. Μαρία Βδοκάκη) της αρμόδιας υπηρεσίας στο Λασίθι για τη μεθοδική και αποτελεσματική εργασία τους στον τομέα των μετακλήσεων ΥΤΧ και σε ότι αφορά τα κρίσιμα θέματα των αδειών διαμονής».