κτηνοτρόφοι διαμαρτυρία

Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες κτηνοτρόφοι σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων μπορεί να είναι διαχρονικά, ωστόσο όπως οι ίδιοι επισημαίνουν έχουν γιγαντωθεί το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους ενέργειας, αλλά και παραγωγής.

Όπως τονίζουν, η Πολιτεία οφείλει να ενσκήψει σοβαρά στα προβλήματα του κλάδου, διότι αν δεν συμβεί αυτό, οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν σοβαρούς φόβους ότι πολύ σύντομα τα προβλήματα θα είναι εντονότερα και θα μεγεθυνθούν ακόμα περισσότερο. Ειδικότερα οι κτηνοτρόφοι του Ηρακλείου υποστηρίζουν πως τα δυσβάσταχτα κόστη αλλά και οι συνθήκες που βιώνουν τους έχουν οδηγήσει στο να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής με ότι αυτό μπορεί αν συνεπάγεται συνολικά.

Με βάση τα όσα αναφέρουν, αν δεν υπάρξει κάποια μέριμνα από το Κράτος και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το επόμενο διάστημα η μείωση της παραγωγής θα είναι μεγαλύτερη, ενώ δεν αποκλείεται πολλοί από τους επαγγελματίες του κλάδου να αναζητήσουν άλλη ασχολία, αφού η κτηνοτροφία πλέον για πολλούς αποτελεί ένα ζημιογόνο επάγγελμα.

Ο πρόεδρος μάλιστα των κτηνοτρόφων Γιώργος Τζουλιαδάκης αναφέρει ότι το κόστος παραγωγής είναι εκείνο που έχει δημιουργήσει τα περισσότερα προβλήματα στον κλάδο, γι’ αυτό και οι κτηνοτρόφοι έχουν αποφασίσει να αντιδράσουν μαζικά. Στο Ηράκλειο, οι παγκρήτιες κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν για την ερχόμενη Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου.

Οι κινητοποιήσεις έχει προγραμματιστεί να αρχίσουν στις 11.00 το πρωί από το Παγκρήτιο Στάδιο με σκοπό να δοθούν απαντήσεις και να ληφθούν μέτρα για τις καταστάσεις που βιώνει ο κτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης.

Οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης απέστειλαν κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό,  Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, και τον υπουργό Επικρατείας, Γεώργιο  Γεραπετρίτη, όπου τονίζουν:

“Κατά την συνάντηση των μελών των  Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις για τις καταστάσεις που βιώνει ο κτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης, έπειτα από ομόφωνη απόφαση ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για τα παρακάτω αιτήματά-ερωτήματα που σας παραθέτουμε:

Να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενέργειες για το αυξημένο κόστος παραγωγής το οποίο έχει  εκτοξευθεί εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των α΄ υλών, των λιπασμάτων, των καυσίμων αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος”.

ΟΣΔΕ

α) Πότε θα ανοίξει για να μπορούν να γίνουν διορθώσεις.

β) Να εξαιρεθεί ο ΚΑΕΚ για την απόδειξη νόμιμης κατοχής (των αγροτεμαχίων που θα δηλωθούν από τους παραγωγούς στο ΟΣΔΕ 2023, καθώς είναι ακόμα σε εξέλιξη η υποβολή δηλώσεων στο Ελληνικό κτηματολόγιο”.