Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΣ
Ο καιρός «τρέλανε» ελιές και αμπέλια που… νομίζουν ότι βρισκόμαστε στο τέλος του Απρίλη. Αγρότες του Ηρακλείου λένε στην «Π» ότι μονάχα μία βροχή θα μας σώσει, αλλά αμφιβάλλουν αν το επόμενο διάστημα θα καταφέρουν να ξεδιψάσουν οι καλλιέργειες.
«Ο καιρός επηρέασε πολύ τις καλλιέργειες, ειδικά όλες τις πρώιμες ποικιλίες αμπελιών, Superior, Rally, Prime, Black Magic.
Οι άνεμοι έχουν κάνει πολλή ζημιά στους βλαστούς, στο νεαρό φύλλωμα», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κ. Μύρων Χιλιετζάκης.
Παράλληλα, στις ελιές, που αυτό το διάστημα βρίσκονται σε φάση ανθοφορίας, το πιο κρίσιμο στάδιο, το κοκκινόχωμα πάνω στο φύλλωμα δεν αφήνει το δέντρο να αναπνεύσει. Όπως περιγράφει, ο αέρας ήταν σαν ένα πιστολάκι μαλλιών που αφυδάτωσε το έδαφος.
«Όλη η Κρήτη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα», σημειώνει ο κ. Χιλιετζάκης και προσθέτει πως «οι ελιές θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα τις επόμενες μέρες, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των νότιων ανέμων».
Ο εκπρόσωπος της ΟΑΣΝΗ κ. Μιχάλης Καμπιτάκης αναφέρει πως χθες όσοι ήθελαν να προχωρήσουν σε εργασίες στις περιουσίες τους δεν μπορούσαν να το κάνουν.
«Κατά τη γνώμη μου ο καιρός της περασμένης Πέμπτης, αν βρέξει, όπως λέγεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα σε ελιές και αμπέλια. Εξάλλου, στο παρελθόν ανάλογες καιρικές συνθήκες δεν είχαν προκαλέσει προβλήματα», εκτιμά.
Σημειώνει, ωστόσο, πως το μεγάλο «αγκάθι» για τις καλλιέργειες τη φετινή χρονιά είναι η ξηρασία. «Αναφορικά με το νερό, σε σχέση με άλλες χρονιές, είμαστε όπως τον μήνα Ιούνιο, έχει πολύ καιρό να ρίξει νερό, οι νοτιάδες συνεχίζονται με αποτέλεσμα να έχουμε ξηρασία», αναφέρει.
Οι παραγωγοί προχωρούν σε επεμβάσεις, όπως σκαψίματα, που φυσιολογικά γίνονται στα μέσα με τέλη Απριλίου και ο λόγος είναι ότι το έδαφος είναι ξερό, υγρασία δεν υπάρχει πουθενά. «Τα αμπέλια και οι ελιές έχουν προχωρήσει, αφού δεν έχουν υγρασία μπερδεύονται, τα αμπέλια πάνε 15 με 20 μέρες πιο μπροστά και οι ελιές το ίδιο.
Φέτος πάμε για πρώιμη χρονιά», εκτιμά. «Αν οι καλλιέργειες δεν ποτιστούν μια δυο φορές ακόμα, αν δεν κάνει έστω λίγο νερό, θα έχουμε πρόβλημα στην παραγωγή», τονίζει ο κ. Καμπιτάκης.