θερμοκηπιο
Σημαντική ανάσα για τους θερμοκηπιακούς καλλιεργητές οι ενισχύσεις τύπου “De minimis”

Σημαντικό μερίδιο από την … πίτα των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, τις λεγόμενες “De minimis” πρόκειται να καταλάβει η Κρήτη και ειδικότερα οι παραγωγοί που έχουν θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.

Οι ιδιοκτήτες των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Κρήτης αναμένεται άμεσα να λάβουν μια ενίσχυση, η οποία τη δεδομένη στιγμή τους είναι απολύτως αναγκαία.

Αρχικά οι σκέψεις του Υπουργείου δεν περιλάμβαναν την Κρήτη καν, αφού οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις θα αφορούσαν καταστροφές κυρίως στη Ροδόπη και τον Έβρο, οι οποίοι και επλήγησαν από ακραίες καιρικές συνθήκες. Στη συνέχεια βέβαια, το μέτρο επεκτάθηκε κι αφορούσε τελικά την παραγωγή σύκων για νωπή κατανάλωση σε όλη την επικράτεια, τους παραγωγούς βαμβακιού στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, τους παραγωγούς του δήμου Καστανέων στον Έβρο και τους παραγωγούς φυτωρίων ανθοκομικών και φυτωρίων αρωματικών φυτών. Ο τότε υπουργός ωστόσο, Μάκης Βορίδης ενημερώθηκε για το γεγονός των καταστροφών στην Κρήτη, αλλά και τη μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί η θερμοκηπιακή παραγωγή, οπότε και αποφάσισε να ενταχθούν στο έργο των ενισχύσεων και οι θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις σε όλη την Κρήτη.

Τονίζεται βέβαια, ότι στη συγκεκριμένη απόφαση, σημαντικό ρόλο είχε διαδραματίσει το αγροτικό κίνημα της Κρήτης, αλλά και οι Σύλλογοι των παραγωγών που είχαν παρουσιάσει με επίσημα στοιχεία στον υπουργό, το πραγματικό πρόβλημα και την ουσιαστική ανάγκη για ενίσχυση.

Η εξέλιξη τότε είχε κριθεί ως πολύ θετική, αφού είναι γνωστό, όπως άλλωστε έχει αποκαλύψει η «Π», ότι πολλοί από τους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ούτε τα έξοδα τους, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Το πλήρωμα του χρόνου και των επιδοτήσεων, μετά από αυτή την εξέλιξη ήρθε αφού υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας. Το συνολικό ύψος των ενισχύσεων καθορίζεται στα 3.810.529 ευρώ.

Σύμφωνα με τις σχετικές κατανομές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έτσι όπως καθορίστηκαν μετά από τους σχετικούς ελέγχους, το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης καθορίζεται:

α) σε 200 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας σύκων για νωπή κατανάλωση,

β) σε 4,3 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας βαμβακιού για την Π.Ε Ροδόπης,

γ) σε 1500 ευρώ ανά στρέμμα θερμοκηπιακής καλλιέργειας σε περιοχές της Κρήτης,

δ) σε 1.130 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας φυτωρίων Ανθοκομικών και σε 400 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας Αρωματικών Φυτών,

ε) σε 200 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας για το έτος 2019 και 200 ευρώ για το έτος 2020 για τους παραγωγούς του Δήμου Ορεστιάδας.

Όπως γίνεται κατανοητό από τον τρόπο της κατανομής, η Κρήτη βρίσκεται σε πολύ προνομιακή θέση. Μπορεί τα συγκεκριμένα ποσά να μην «σώζουν» τους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών, οι οποίοι έχουν τεράστια λειτουργικά έξοδα και καθημερινή ζημία, όμως αποτελεί μια σημαντική «ανάσα» σε μια περίοδο μάλιστα που τα προβλήματα, ολοένα και αυξάνονται.