Σε απόγνωση είναι πλέον οι ελαιοπαραγωγοί

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μία από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων 50 ετών.

Τα δεδομένα που έχουν μπροστά τους συνεχώς μεταβάλλονται, αφού οι αρχικές τους, μικρές προσδοκίες, διαψεύδονται καθημερινά. Η μειωμένη φαινομενικά παραγωγή του Σεπτεμβρίου, δέχθηκε ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα μετά από την παρατεταμένη ανομβρία, θυελλώδεις νοτιάδες, αλλά και την επέλαση του δάκου.

Την ίδια ώρα, οι μειωμένες, για άγνωστο ακόμα λόγο, επιδοτήσεις και οι προσδοκίες για μια έστω μερική ενίσχυση, έπεσαν στο κενό στην πρώτη πληρωμή, με τους αγρότες να αναμένουν διορθωτικές κινήσεις προς το τέλος του μήνα.

Σε «απόλυτα νούμερα», μέχρι στιγμής οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει στο «ξύλωμα» της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις δεσμεύσεις για παρεμβάσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε μια παραγωγή για την Κρήτη, που με τη βία θα μπορέσει να φθάσει στο 40 % της περυσινής παραγωγής συνολικά, αφού κάποιες περιοχές δεν θα παράξουν φέτος ούτε το 20 % της περυσινής σεζόν, ενώ σε κάποιες άλλες οι παραγωγή θα είναι μειωμένη μεν, αλλά μεταξύ 40 % – 50 %.

Όλοι οι φορείς, το Υπουργείο και η Περιφέρεια παρακολουθούν στενά το όλο ζήτημα, αφού φαίνεται πως αν δεν υπάρξουν κοινές πολιτικές και εισαγωγές καινοτόμων μεθόδων παραγωγής, η Κρήτη πολύ σύντομα θα χάσει το «τρένο της αγροτικής ανάπτυξης» και θα αναζητά νέες λύσεις, όταν θα είναι όμως αργά.

Στο τραπέζι του διαλόγου έχει μπει ήδη το θέμα της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών στην παραγωγή και νέων μεθόδων σε συνεργασία με επιστήμονες, καθώς επίσης και το θέμα της λεγόμενης … γραμμικής παραγωγής, που ήδη εφαρμόζεται στη Γερμανία, όπου πολύ σύντομα αναμένεται μεγάλη παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, με κορυφαία ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Τα ζητήματα είναι πολλά, τα ανοικτά μέτωπα ακόμα περισσότερα και ο προβληματισμός τεράστιος. Τη δεδομένη στιγμή όμως αυτό που ενδιαφέρει άμεσα τους παραγωγούς είναι η βιωσιμότητα τους. Κι αυτή δεν μπορεί να έρθει με ευχολόγια ή σχεδιασμούς. Πρέπει να έρθει με χρήμα.

Υπ’ αυτό το πρίσμα οι παραγωγοί αναμένουν μέσα στο επόμενο διάστημα τις «διορθωτικές» του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις οποίες υπάρχουν σχετικές δεσμεύσεις, ενώ βάζουν στο τραπέζι ακόμα και το θέμα έκτακτων ενισχύσεων της τάξεως των 200 ευρώ ανά στρέμμα. Για να συμβεί βέβαια κάτι τέτοιο πρέπει να ελεγχθεί από την κυβέρνηση ότι υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εξελίξεις, αλλά και οι διεκδικήσεις υποδηλώνουν ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο, πολυεπίπεδο και δεν έχει μόνο μία απάντηση ως προς την επίλυση του.