Ο καύσωνας «χτύπησε» πάνω από 20.000 στρέμματα στο νομό Ηρακλείου
Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που συναντούν οι γεωπόνοι και τα στελέχη του ΕΛΓΑ που επισκέπτονται τους αμπελώνες της Κρήτης, σε μια χρονιά που είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους αμπελουργούς εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσε ο μεγάλος καύσωνας του Ιουνίου.
Οι αναγγελίες των ζημιών που έγιναν προς τον ΕΛΓΑ από αμπελουργούς με αίτημα την αποζημίωση από τον καύσωνα, έφθασαν σχεδόν τις 7.000 σε όλο το νησί, με το νομό Ηρακλείου να κατέχει το αρνητικό ρεκόρ με 2.900 αιτήσεις που αφορούν σε 6.500 αμπελοτεμάχια και πάνω από 20.000 στρέμματα αμπελοκαλλιεργειών.
Κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών με τις πληγείσες περιοχές να βρίσκονται διάσπαρτες στο νομό Ηρακλείου, αλλά κυρίως στα γνωστά αμπελοχώρια, τον Προφήτη Ηλία, τις Αρχάνες, αλλά και άλλες περιοχές στο Ηράκλειο, στην Χερσόνησο, το Μαλεβίζι και τη Μεσσαρά, οι αμπελουργοί κάνουν λόγο για το τελειωτικό χτύπημα στην καλλιέργεια του αμπελιού.
Σε εξέλιξη η καταγραφή
Μιλώντας στην «Π», ο διευθυντής του ΕΛΓΑ στην Κρήτη Νίκος Δασκαλάκης τόνισε ότι η διαδικασία καταγραφής των ζημιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την υπηρεσία να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια με όλους τους ανθρώπους που έχει διαθέσιμους ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία.
Ωστόσο, απέφυγε, προς το παρόν, να προβεί σε ποσοστιαία εκτίμηση για το ύψος των ζημιών τονίζοντας πως υπάρχουν διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, καθώς ο καύσωνας δεν έπληξε παντού τα αμπέλια με την ίδια ένταση.
Περισσότερα στοιχεία για κάθε περιοχή θα υπάρξουν αφού αποτυπωθούν οι ζημιές, γίνει η εξατομίκευση ανά παραγωγό και αμπελοτεμάχιο και καταρτιστούν οι σχετικοί πίνακες προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για τις αποζημιώσεις.
«Δεν είναι μόνο όσα καταστράφηκαν»
Η πραγματική ζημιά πάντως, όπως υποστηρίζει ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα ποιότητας ζωής της Υπαίθρου και αμπελουργός Πρίαμος Ιερωνυμάκης, δεν είναι μόνο τα σταφύλια που κατέστρεψε ο καύσωνας.
Είναι και σε ποια κατάσταση βρίσκονται όσα έμειναν, αφού όπως υποστηρίζει: «αν τα οινοποιήσιμα σταφύλια που απέμειναν θα έδιναν ένα κιλό κρασί και τώρα θα βγάλουν 150 γραμμάρια προφανώς είναι σοβαρό πρόβλημα. Οι ζημιές για τον αμπελουργικό κόσμο είναι ανυπολόγιστες και αποτελούν το τελειωτικό χτύπημα σε μια καλλιέργεια που αντιμετώπιζε από πριν πολλά προβλήματα».
Σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, όλοι οι τομείς της αμπελουργίας επλήγησαν από τον καύσωνα, αφού στα οινοποιήσιμα οι αμπελουργοί δεν θα έχουν ούτε το ένα τρίτο της αναμενόμενης συγκομιδής, ενώ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και τα επιτραπέζια αλλά και τα αμπέλια που προορίζονται για σταφίδα.
Προκειμένου να υπάρξει επίσπευση της διαδικασίας αλλά και οι καλύτερες δυνατές αποζημιώσεις για τους αμπελουργούς που πληρώνουν ασφάλιστρα ως και 100 ευρώ το στρέμμα στον ΕΛΓΑ, τις επόμενες μέρες ο κ. Ιερωνυμάκης ως εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, αλλά και τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.