Έναν πλήρη φάκελο προετοιμάζουν οι αγρότες της Κρήτης και ειδικότερα οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών, προκειμένου να κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο φάκελος αναμένεται να περιλαμβάνει βασικά στοιχεία που αποδεικνύουν τα προβλήματα τα οποία έχουν βιώσει μέχρι τώρα οι παραγωγοί εν μέσω κοροναϊού. Τα προβλήματα των παραγωγών θερμοκηπιακών καλλιεργειών δεν είναι νέα, ωστόσο τη δεδομένη στιγμή έχουν μεγεθυνθεί κι έχουν δημιουργήσει ακόμα και ζητήματα βιωσιμότητας στον κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός πως σε μια σειρά από καλλιέργειες το κόστος παραγωγής υπερέβη κατά πολύ το κέρδος από την πώληση των προϊόντων, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για τους παραγωγούς.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήδη από το καλοκαίρι, αφορούν τις καλλιέργειες σε πεπόνι, αλλά και την φθινοπωρινή περίοδο τις καλλιέργειες διαφόρων ειδών από πιπεριές. Στην συντριπτική πλειονότητά τους τα προϊόντα πουλήθηκαν στα δημοπρατήρια σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές που χρειάστηκαν οι παραγωγοί ως την συγκομιδή τους.
Αντίστοιχα προβλήματα υπήρξαν και κατά την περυσινή περίοδο, με δεδομένο ότι η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα μειωμένη λόγω της πανδημίας, ενώ η εστίαση και η διασκέδαση παρέμεναν κλειστές. Την ίδια στιγμή, ο περιορισμός των εξαγωγών που είχε προκύψει από αντίστοιχα προβλήματα, δημιουργούσε μια πολύ σύνθετη εξίσωση.
Η συγκεκριμένη εξίσωση τη φετινή χρονιά γίνεται ακόμα πιο σύνθετη, αφού ενώ θεωρητικά οι αγορές είναι ανοικτές και η εστίαση λειτουργεί έστω και με περιορισμούς, η ζήτηση παραμένει σε πολύ χαμηλά έως μηδενικά επίπεδα. Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές παραμένουν επίσης σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ενώ όπως έχουν τονίσει κατ’ επανάληψη οι παραγωγοί, οι παράνομες εισαγωγές προϊόντων είναι αθρόες και πραγματοποιούνται με την ανοχή των αρμόδιων αρχών.
Ένα ακόμα ζήτημα, το οποίο δεν γνωρίζουν πολλοί, σχετίζεται με το ζήτημα της πιστοποίησης των προϊόντων. Πολλά κηπευτικά προϊόντα, χωρίς να είναι βιολογικά και χωρίς απαραίτητα να εντάσσονται στην α’ κατηγορία, παράγονται πλέον με συγκεκριμένο τρόπο πιστοποίησης, ο οποίος αφενός διασφαλίζει την ορθή διαδικασία παραγωγής, αλλά αφετέρου, αυξάνει σημαντικά το κόστος. Αυτή η επιβάρυνση ωστόσο, δεν εμφανίζεται ούτε στα δημοπρατήρια, ούτε όμως και σε κανένα άλλο στάδιο αγοράς, με αποτέλεσμα μοιραία να μειώνει το ελάχιστον έως μηδενικό κόστος των παραγωγών.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι αρμόδιοι του Υπουργείου γνωρίζουν αναλυτικά την κατάσταση, όπως επίσης γνωρίζουν πως είναι αναγκαίο να δοθούν συγκεκριμένες ενισχύσεις και τη φετινή χρονιά, προκειμένου να συνεχίσει ο κλάδος των θερμοκηπιακών παραγωγών να υπάρχει. Τα προβλήματα ωστόσο είναι πολλά, ενώ για να δικαιολογηθεί η ζημία στις καλλιέργειες απαιτούνται πολύ συγκεκριμένα στοιχεία και αναλυτικά δεδομένα που να πείσουν τόσο το Υπουργείο, όσο όμως και την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον οι επιδοτήσεις είναι κοινοτικές.
Σε αυτή την κατεύθυνση πάντως κινούνται οι εκπρόσωποι των αγροτών, θεωρώντας πως μπορούν να βρουν τις ενδεδειγμένες λύσεις που θα οδηγήσουν σε ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τα προβλήματα που βιώνουν.