Κανείς δεν θέλει να σκεφτεί το εφιαλτικό σενάριο ενός «παγκόσμιου αποκλεισμού» χωρών, οι οποίες και θα πρέπει να αναλάβουν την αυτάρκεια τους με «ιδίους φυσικούς πόρους».
Κι όμως, η ιδέα και μόνο είναι αυτή που δημιουργεί εγρήγορση στους παραγωγούς της Κρήτης, που τονίζουν ότι πριν να είναι αργά, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι την επόμενη ημέρα θα είμαστε έτοιμοι και οργανωμένοι να ανταποκριθούμε σε νέες, ενδεχομένως ακραίες συνθήκες.
Πατώντας σε αυτή τη βασική ιδέα και διαπιστώνοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τη στήριξη των αγροτών, η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, έχει ήδη ετοιμάσει έναν πλήρη φάκελο προτάσεων που έχει αποστείλει προς το Υπουργείο προς επεξεργασία και έγκριση.
Η Οργάνωση συνεδρίασε εκτάκτως χθες, με βασικό και κυρίαρχο θέμα της την κατάρτιση του σχετικού φακέλου. Είχε προηγηθεί βεβαίως συνεργασία και επικοινωνία του προέδρου της Οργάνωσης Πρίαμου Ιερωνυμάκη με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γιώργου Στρατάκου, ο οποίος και είχε επισημάνει ότι κάθε πρόταση πρέπει να είναι επαρκώς τεκμηριωμένη.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η συνεδρίαση, με την επισήμανση ότι είναι πλέον αναγκαίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τους παραγωγούς να λαμβάνει γρήγορες και άμεσες αποφάσεις, με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου. Στη σύσκεψη τονίστηκε παράλληλα πως η επόμενη ημέρα μετά τον κορωναϊό θα είναι μία νέα μέρα στην παγκόσμια πραγματικότητα, οπότε θα πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες δράσεις.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αγροτών, υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη στήριξης του αγροτικού τομέα, ο οποίος προς το παρών δεν περιλαμβάνεται στη δέσμη κάποιων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Όπως τονίζουν μάλιστα οι αγρότες, κάποιες μεμονωμένες αποφάσεις που έχουν κοινοποιηθεί για αναστολή ασφαλιστικών ή λοιπών εισφορών, αποτελούν κενό γράμμα, αφού διευκρινίζουν πως στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι κατ’ επάγγελμα αγρότες έχουν καλύψει ήδη τις συγκεκριμένες εισφορές.
Οι προτάσεις που καταθέτουν οι αγρότες είναι επαρκείς και τεκμηριωμένες και «πατούν» σε μια πολύ συγκεκριμένη βάση, η οποία σχετίζεται με την βιωσιμότητα κατ’ αρχάς του κλάδου, με την παροχή συγκεκριμένων κινήτρων παραγωγικότητας, αλλά και με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης θα μπορεί να καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή με συνθήκες αξιοπρέπειας.