Άμεση συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης απαιτεί ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, αναφορικά με το μείζον θέμα που έχει προκύψει ως προς τα σχέδια βελτίωσης.
Οι κτηνοτρόφοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, επιρρίπτουν τεράστιες ευθύνες στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας πως τα περίφημα «σχέδια βελτίωσης» στην ουσία δεν βελτιώνουν τον πρωτογενή τομέα, αλλά ούτε και συμβάλλουν στην αναβάθμιση της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα.
«Ο εκσυγχρονισμός πρόχειρων καταλυμάτων δεν είναι επιλέξιμος, η περίφραξη βοσκότοπων δεν είναι επιλέξιμη, η μόρφωση αγροτών και κτηνοτρόφων δεν είναι επιλέξιμη.
Για τι βελτίωση μιλάμε ακριβώς;» αναρωτιούνται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι σε σχέση με τα σχέδια βελτίωσης, όπου παράλληλα παραθέτουν μια σειρά από «παράδοξα» όπως τα χαρακτηρίζουν, τα οποία συμπυκνώνονται στα εξής:
– Οι αγροτικές αποθήκες ενισχύονται μέχρι 100 τετραγωνικά μέτρα. Σε περίπτωση υπέρβασης επιδοτούνται μόνο τα 100 τετραγωνικά.
– Η αγορά μηχανημάτων για κατεργασία εδάφους δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 45.000 ευρώ και των πολυμηχανημάτων τις 60.000 ευρώ, τη στιγμή που οι πραγματικές τιμές στην αγορά είναι κατά πολύ υψηλότερες.
– Τα σχέδια βελτίωσης δεν δίνουν δικαίωμα αγοράς νέου ζωικού κεφαλαίου.
– Οι δαπάνες για πετροσυλλέκτη δεν είναι επιλέξιμες.
– Οι δαπάνες για γεωτρήσεις δεν είναι επιλέξιμες.
– Οι δαπάνες για συστήματα πιστοποίησης δεν είναι επιλέξιμες.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας εκφράζει την αγανάκτησή του για το συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζοντας πως «αυτά συμβαίνουν όταν η κυβέρνηση δεν τηρεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και δεν διαβουλεύεται με τα εκλεγμένα θεσμικά όργανα των αγροτών και κτηνοτρόφων ώστε να αναπτύξει πραγματικά τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας μας, τον πρωτογενή τομεά».
Για το θέμα πήρε θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ τοπικά, ο οποίος μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη, κατέθεσε αναφορά την συγκεκριμένη επιστολή του τεχνικού συμβούλου του Συνδέσμου, την οποία και συνυπογράφουν οι βουλευτές όλης της Κρήτης.
Όπως τονίζουν οι κτηνοτρόφοι, έτσι και οι βουλευτές, θεωρούν ότι οι άμεσες απαντήσεις και λύσεις στο κομμάτι της γεωργίας και της κτηνοτροφίας είναι επιβεβλημένες, αφού ήδη έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια μια σημαντική μείωση της τάξεως του 20% στην κτηνοτροφική δραστηριότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση, αλλά και την επιβίωση του κλάδου.