Δεκάδες είναι οι καταγγελίες που γίνονται στις Αρχές από ιδιοκτήτες λιόφυτων που βλέπουν τα λιόφυτά τους να έχουν ραβδιστεί στη διάρκεια της νύχτας από αγνώστους.
Μάλιστα, περιγράφεται ότι οι δράστες χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους προκειμένου να μην εντοπιστούν από τις περιπολίες που γίνονται από αστυνομικούς και δασοφύλακες. Συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο, όπως περιγράφεται, ομάδες αγνώστων χρησιμοποιώντας τσιλιαδόρους επιλέγουν απόμερα λιόφυτα και με φακούς πηγαίνουν και ραβδίζουν τις ελιές, συλλέγοντας τον ελαιόκαρπο και πηγαίνοντας ημέρες μετά να αλέσουν.
Πριν από λίγες ημέρες ο ιδιοκτήτης ενός λιόφυτου στην περιοχή των Βασιλιών είδε να ραβδίζουν νύχτα το λιόφυτό του και κάλεσε την Αστυνομία. Όταν οχήματα της ΕΛ.ΑΣ έφτασαν στο χώρο, ο ίδιος είπε ότι είχε ξεχάσει ότι είχε δώσει τις ελιές συμμισακές, όμως και οι ίδιοι αστυνομικοί παραξενεύτηκαν όταν είδαν το λιομαζωμα να γίνεται με φακούς.
Πριν λίγο καιρό αντίστοιχο περιστατικό είχε γίνει στην περιοχή της Μεσσαράς όπου αλλοδαποί είχαν ραβδίσει τις ελιές από λιόφυτο που ανήκει στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς. Για την υπόθεση είχε συλληφθεί ζευγάρι αλλοδαπών.
Στο χωριό Σίβας στη Μεσσαρά ο ιδιοκτήτης ενός λιόφυτου το βρήκε ραβδισμένο.
Ο ίδιος μιλώντας στο viannitika.gr αναφέρει πως πριν καλά – καλά ξεκινήσει το λιομάζωμα άρχισαν τα παρατράγουδα και μάλιστα σε βάρος του.
Όλα έγιναν σε ένα λιόφυτό του, στον Σίβα Φαιστού, κοντά στην είσοδο του χωριού, στην τοποθεσία «Μαγγάνισος». Εκεί, όπως λέει, “μπήκαν θρασύτατα άγνωστοι, ράβδισαν και μάζεψαν 30 ελαιόδεντρα κατάφορτα από τον πολύτιμο ελαιόκαρπο και ούτε γάτα…ούτε ζημιά”!
Ο κ. Κοντός, όπως σημειώνει, αυτές τις ημέρες μάζευε στα ορεινά λιόφυτά του. Μόλις αντιλήφθηκε τη ζημιά ενημέρωσε τους συγχωριανούς και γείτονες στο εν λόγω λιόφυτο, αλλά δεν ήξεραν κάτι για να τον ενημερώσουν.
Ο ίδιος, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρει τους δράστες παρακαλεί όποιον είδε κάτι ν’ απευθυνθεί στο viannitika.gr και θ’ αμειφθεί αναλόγως, όπως είπε.
Το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς, όπως λένε κάτοικοι της περιοχής αλλά και αστυνομικοί.
Σύμφωνα με τον δασοφύλακα του Δασοφυλακείου Πύργου Βασίλη Κατσαπρακάκη, «κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό με άτομα που πηγαίνουν νύχτα και ραβδίζουν τις ελιές του κόσμου».
Όπως αναφέρει ο ίδιος, η περιοχή που εποπτεύει η υπηρεσία του είναι από τον Τσούτσουρα μέχρι και τους Αγίου Δέκα. «Από την αρχή της ελαιοκομικής περιόδου μέχρι και σήμερα έχουν γίνει επισήμως περίπου δέκα καταγγελίες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν συμβεί κι άλλα αντίστοιχα περιστατικά, που όμως δε μας έχουν καταγγελθεί. Είναι μια ανοικτή πληγή αυτό που συμβαίνει κάθε χρόνο.
Δυστυχώς, η υπηρεσία αποτελείται από πέντε δασοφύλακες και δεν είναι εύκολο να αστυνομευθεί ολόκληρη η περιοχή. Επίσης, πλέον με το νέο νομικό πλαίσιο, πρόκειται για πταίσμα, δεν υποβάλλεται μήνυση – παρά μόνο εάν η ζημιά υπερβαίνει τα 600 ευρώ- αλλά αναφορά για το συμβάν».
Ο κ. Κατσαπρακάκης λέει επίσης ότι, αν και γίνονται περιπολίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δράστες, αφού κι εκείνοι με τη σειρά τους λαμβάνουν τα μέτρα τους για να μην γίνουν αντιληπτοί.