Επιτόπιους ελέγχους στις περιοχές του Ηρακλείου όπου το χαλάζι «ράβδισε» τις ελιές πραγματοποιούν από χθες το πρωί οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ Κρήτης.
Η καταρρακτώδης βροχή που έπεσε το Σαββατοκύριακο σε πολλές περιοχές αλλά και το χαλάζι σε άλλες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές.
Οι εικόνες που αντικρίζουν, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, σε κάποιες περιοχές τουλάχιστον, είναι αποκαρδιωτικές, αφού υπάρχουν δέντρα που δεν έμεινε πάνω ούτε μια ελιά.
Οι μεγάλες ζημιές αρχικά φαινόταν να εντοπίζονται στο ανατολικό Μονοφάτσι, ενώ κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας καταστροφές αναφέρθηκαν στο δυτικό Μονοφάτσι, στην περιοχή γύρω από τη Μεγάλη βρύση και σε άλλες περιοχές του νομού, οι οποίες επίσης θα ελεγχθούν.
Ζημιές εξάλλου αναφέρθηκαν, εκτός από ελιές, και σε κηπευτικά. Έτσι, για άλλη μια φορά οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αντιμετωπίζουν την καταστροφική μανία της φύσης.
Όπως ανέφερε στην «Π» ο διευθυντής του ΕΛΓΑ στην Κρήτη κ. Νίκος Δασκαλάκης: «Ξεκινήσαμε άμεσα τους επιτόπιους ελέγχους στις περιοχές που επλήγησαν. Η μια ζώνη φαίνεται να είναι στην περιοχή Βοριά Λαράνι και η δεύτερη Μεσοχωριό, Πύργο, Ροτάσι, Καστελιανά. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο η δήλωση των πληγέντων».
Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε χθες ο εντεταλμένος σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος δήλωσε ότι η ζημιές είναι τεράστιες, καθώς οι ελιές έπεσαν στο έδαφος και τα κλαδιά άδειασαν, επισημαίνοντας: «Το σημαντικό είναι ότι στα ασφαλιζόμενα αίτια του ΕΛΓΑ είναι η χαλοζόπτωση.
Όπου πέσει χαλάζι είναι καταστροφικό, γι’ αυτό απαιτείται άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ».
Ο κ. Ιερωνυμάκης από την Κυριακή ακόμα επικοινώνησε με το Υπουργείο και ζήτησε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες, κάτι που έγινε ταχύτατα, αφού το πρωί της Δευτέρας οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ βρίσκονταν στις περιοχές που επλήγησαν.
Όπως πάντως επεσήμαιναν στην «Π» παραγωγοί, είναι σημαντικό να καταγραφούν γρήγορα οι ζημιές, ωστόσο θα πρέπει και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια να είναι γρήγορη, καθώς η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι ο χρόνος για την καταβολή των αποζημιώσεων αργεί.