Η υποβάθμισή του παραγόμενου ελαιολάδου από τον δάκο και άλλες ασθένειες ήταν το κύριο θέμα συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο

Ο προσδιορισμός του κατάλληλου χρόνου συγκομιδής της ελιάς προκειμένου να αποφευχθεί η ποιοτική και ποσοτική υποβάθμισή του παραγόμενου ελαιολάδου από τον δάκο και άλλες ασθένειες ήταν το κύριο θέμα συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο.

Τη συνάντηση συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανώλης Χνάρης, με εκπροσώπους των ελαιουργών Χανίων και Ρεθύμνο. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή.

Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση αξιολογήθηκε η πορεία της φετινής παραγωγής και η εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας. Επίσης διερευνήθηκε η δυνατότητα πρώιμης συγκομιδής ελαιολάδου στη βάση των μέχρι τώρα επιστημονικών δεδομένων για την εξέλιξη του δάκου και άλλων πιθανών ασθενειών. Ήδη η επιστημονική επιτροπή που συστάθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης για τον σκοπό αυτό συνέλεξε  44 δείγματα από ισάριθμους ελαιώνες και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.

Τα δείγματα αυτά αναλύθηκαν στη συνέχεια από το Εργαστήριο Μυκητολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και από το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του ΕΛΜΕΠΑ.

Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η προστασία της υψηλής ποιότητας του ελαιολάδου που παράγεται στο νησί μας και του αγροτικού εισοδήματος των Κρητικών παραγωγών.

Ειδικότερα στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιουργών Χανίων Μιχάλης Χαιρετάκης, ο αναπληρωτής διευθυντής ΔΑΟ Κρήτης Κώστας Φωτάκης, η διευθύντρια ΔΑΟΚ Χανίων Μαρία Μυλωνάκη, καθώς και οι  υπεύθυνοι δακοκτονίας, Μαλανδράκη Ελένη από τα Χανιά και ο Κώστας Ζουλάκης από το Ρέθυμνο.