Την ανάγκη η Ελλάδα να επενδύσει στην έρευνα αν θέλει να επενδύσει σε μια στρατηγική που βλέπει στο μέλλον, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός κατά τις επισκέψεις του στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.
Ο κ. Λιβανός ενημερώθηκε από τους διευθυντές των δύο φορέων κυρία Νατάσα Τσαγκαράκου και Νίκο Μπαουράκη για το έργο που επιτελείται στα Ινστιτούτα που διευθύνουν, δίνοντας έμφαση και στην διατήρηση ποικιλιών και στην έρευνα αλλά και στην εκπαίδευση νέων στην αγροτική οικονομία και στη μεταφορά γνώσεων.
Στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών έγινε ενημέρωση στον ΥΠΑΑΤ για τις έρευνες γύρω από νέες ποικιλίες όπως Μάνγκο και Μακαντάμια, ή νέες, πιο ανθεκτικές ποικιλίες στην κλιματική αλλαγή εσπεριδοειδών και ποικιλιών ελιάς.
Στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων ο κ. Λιβανός συναντήθηκε και με μια ομάδα σπουδαστών από διάφορες χώρες και αντάλλαξε μαζί τους απόψεις γύρω από το ερευνητικό έργο που γίνεται στις εγκαταστάσεις του όπου κάθε χρόνο φοιτούν περίπου 200 σπουδαστές από το εξωτερικό, συμβάλλοντας στην προώθηση της ελληνικής κουλτούρας, πολιτισμού αλλά και της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων.
Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στο σημαντικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του ΕΛΓΟ και ανακοίνωσε ότι στις 13 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί η νέα μορφή λειτουργίας του Οργανισμού, επισημαίνοντας ότι πολιτική βούλησή του είναι να επενδύσει στην εκπαίδευση και έρευνα, αλλά και στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό του ΥΠΑΑΤ και των φορέων που εποπτεύει.
Σημειώνεται ότι μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο των Χανίων, ο κ. Λιβανός επισκέφθηκε και προσκύνησε στους τάφους των Βενιζέλων.
Μετά την ξενάγηση του κ. Λιβανού στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών κ. Νατάσα Τσαγκαράκου δήλωσε:
«Είμαστε στην έδρα του Ινστιτούτου στα Χανιά. Το Ινστιτούτο ασχολείται με πολύ βασικές και σημαντικές καλλιέργειες για την ελιά, το αμπέλι, τα εσπεριδοειδή , τα υποτροπικά και τα κηπευτικά και ταυτοχρόνως είναι εθνικός διατηρητής για την ελιά και το αμπέλι. Διατηρούμε πάνω από 1.000 ποικιλίες αυτών των ειδών . Κάνει πειράματα, αναδεικνύει τις ποικιλίες και ερευνά ποιες από αυτές μπορεί να είναι πιο προσαρμοσμένες σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις για να μπορεί να προτείνει για πιθανές αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών.