Επιβεβαιώθηκε στο Ηράκλειο το πρώτο κρούσμα του ιού καστανής ρυτίδωσης της τομάτας, τόσο σε φυτά τομάτας, όσο και σε φυτά πιπεριάς που προορίζονταν για φύτευση στο Τυμπάκι.
Η επιβεβαίωση έγινε από τη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Ο ιός περιλαμβάνεται στη λίστα επιφυλακής του Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Οργανισμού Προστασίας Φυτών, ενώ έχει ήδη διαπιστωθεί μεταξύ άλλων στην Κρήτη, τόσο στα Χανιά όσο και στο Λασίθι.
Αποτελεί αναδυόμενο κίνδυνο μεγάλης σημασίας κυρίως για την καλλιέργεια της τομάτας και της πιπεριάς και μεταδίδεται μηχανικά με την επαφή, το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό και πιθανόν με το μολυσμένο σπόρο.
Οι βομβίνοι μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης των φυτών. Το παθογόνο εισέρχεται στο αγγειακό σύστημα της τομάτας από πληγές των ριζών και του λαιμού προκαλώντας συμπτώματα μαρασμού και ξήρανσης φύλλων. Η μετάδοσή του στον αγρό γίνεται με μολυσμένο φυτωριακό υλικό, με το νερό του ποτίσματος και με τα καλλιεργητικά εργαλεία. Το παθογόνο επιβιώνει στο σπόρο και στα υπολείμματα της καλλιέργειας.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται στα φύλλα, στα στελέχη και στους καρπούς. Στα φύλλα τα συμπτώματα περιλαμβάνουν χλώρωση, μωσαϊκό, κατσάρωμα, παραμόρφωση του ελάσματος και περιστασιακά στένωση. Στους καρπούς εμφανίζονται καστανοί δακτύλιοι και ρυτίδες, στις οποίες αποδίδεται και η ονομασία του ιού. Ο ιός έχει συνέπειες στην καρποφορία, με μεγάλη μείωση της παραγωγής, από 30% έως και 70%, ενώ υποβαθμίζει και την ποιότητα της παραγωγής.
Το σπουδαιότερο ωστόσο είναι ότι δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα για τα προσβεβλημένα φυτά, γι’ αυτό και από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικήςσυνιστώνται μεταξύ άλλων προληπτικά μέτρα όπως, χρήση υγιούς σπόρου ο οποίος πρέπει να συνοδεύεται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, συστηματικός έλεγχος των σπορείων, χρήση υγιών φυτωρίων, έλεγχος κατά διαστήματα των φυτών μετά τη μεταφύτευσή τους στο θερμοκήπιο και απομάκρυνση – καταστροφή όσων εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης.
Συστήνονται μεταξύ άλλων παράλληλα συχνή απολύμανση εργαλείων, πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών και μείωση κατά το δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική φυτοϋγειονομική νομοθεσία αποτελεί υποχρέωση των παραγωγών να γνωστοποιούν αμέσως στην υπηρεσία οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων.