λιομάζεμα
Σοβαρά τα προβλήματα που προκύπτουν κατά το λιομάζεμα

Μπορεί η καραντίνα να έχει αυξήσει τον αριθμό των, όχι κατ’ επάγγελμα ελαιοπαραγωγών, που σπεύδουν να μαζέψουν το λάδι της χρονιάς, όμως τα προβλήματα όπως φαίνεται παραμένουν πολλά και μεγάλα.

Ήδη σε περιοχές της ανατολικής Κρήτης έχουν βεβαιωθεί τα πρώτα πρόστιμα προς τους ιδιοκτήτες περιουσιών που δεν γνώριζαν τη σχετική νομοθεσία, τα οποία μπορούν να γίνουν ιδιαιτέρως τσουχτερά.

Με βάση τις ως τώρα διευκρινίσεις, σύζυγοι ή συγγενείς μπορούν να συμμετέχουν στο λιομάζωμα, αλλά κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Κανένας εργάτης δεν μπορεί να μεταφέρεται σε καρότσα αγροτικού οχήματος, ενώ για όλους απαιτούνται «εργόσημα», γεγονός που σημαίνει ότι κανένας άνεργος δεν μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία, εκτός κι αν ο ιδιοκτήτης του λιόφυτου τον ασφαλίσει.

Όλες οι νέες ρυθμίσεις αποτελούν έντονο πονοκέφαλο, κυρίως για τους ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες, οι οποίοι κι αναζητούν το νόμιμο τρόπο για να μπορέσουν απλά να βγάλουν το λάδι της χρονιάς, χωρίς να το πληρώσουν όμως σαν … αυτοκίνητο. Κι αυτό γιατί, σχετικές παραβάσεις ανέρχονται ακόμα και ως τις 10.500 ευρώ, ειδικά για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν εργόσημα.

Με βάση τις διευκρινίσεις που έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής, μέσα σε ένα αγροτικό όχημα επιτρέπονται το ανώτερο δύο άτομα. Κάθε παραγωγός για να μπορέσει να μαζέψει τις ελιές του πρέπει να προσκομίσει τη δήλωση ΟΣΔΕ και το Ε9. Στην περίπτωση που ο παραγωγός δεν λαμβάνει επιδότηση για οποιοδήποτε λόγο, το έγγραφο Ε9 αρκεί.

Για οποιοδήποτε εργάτη, πέραν του παραγωγού απαιτείται εργόσημο, διαφορετικά το πρόστιμο για κάθε έναν που εργάζεται χωρίς αυτό, επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη του λιόφυτου με πρόστιμο της τάξεως των 10.500 ευρώ.

Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να συλλέξει τον καρπό με τη σύζυγο του ή κάποιο μέλος της οικογένειας του, απαιτείται το κάθε μέλος να έχει συντάξει μια σχετική δήλωση, με τα στοιχεία του «εργάτη», του ιδιοκτήτη, την τοποθεσία του λιόφυτου, αλλά και τις ώρες εργασίας σε αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τα συγκεκριμένα έγγραφα θεωρείται δεδομένο πως τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, καθώς επίσης και όλοι οι περιορισμοί που προβλέπονται από το νόμο.

Κι αν όλα αυτά φαίνονται σύνθετα, ακόμα πιο σύνθετο γίνεται το γεγονός, ότι πολλές ιδιοκτησίες βρίσκονται σε ονόματα πατεράδων, παππούδων ή τρίτων συγγενικών προσώπων, χωρίς να έχουν υπάρξει μεταβιβάσεις. Την ίδια στιγμή, σε πολλές περιπτώσεις ο ένας συγγενής βοηθά τον άλλο ή μαζεύει τις ελιές του, ως ένδειξη στήριξης ή σε κάποιες περιπτώσεις με αμοιβή… λάδι.

Όλες αυτές οι περιπτώσεις και ασφαλώς οι ιδιαιτερότητες της Κρήτης δεν λαμβάνονται καν υπόψη από το νόμο, ενώ αφενός παραγωγοί κι εργάτες πρέπει να μετατρέψουν το λιομάζωμα σε «εξίσωση» για να έχουν όλα τα απαραίτητα χαρτιά μαζί τους, ενώ οι αστυνομικοί ως ελεγκτικά όργανα να γίνουν «ντετέκτιβ» και να καλύψουν όλα τα κενά που δεν προβλέπει ο νόμος.