τυποποιημένο ελαιόλαδο

Ήταν Ιούνιος του 2021 όταν ερχόταν στην Περιφέρεια Κρήτης η επίσημη έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο κι αναγνώριζε το κρητικό ελαιόλαδο ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης που μπορεί να τυποποιείται αποκλειστικά στην Κρήτη, υπ’ αυτή την «ομπρέλα».

Η πρόταση που είχε υποβάλει η Περιφέρεια Κρήτης και τέσσερις Αγροτικοί Φορείς, έγινε δεκτή, ενώ αναμένεται στη συνέχεια, η έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ένταξη του στον σχετικό κατάλογο προϊόντων.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης είχε μιλήσει για μια «πρώτη νίκη» ενώ είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά πως είναι «μια νίκη που έρχεται για όλη την Κρήτη κι ένα διαχρονικό αίτημα προχώρησε για την Περιφέρεια της Κρήτης με την αναγνώριση αυτή».

Μετά από αυτή την «νίκη» ήταν σειρά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαντήσει σε σχέση με τις εξελίξεις για να υποστηρίξει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έρθει η επίσημη απόφαση για την αναγνώριση του ελαιόλαδου της Κρήτης ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε απάντηση του, μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοιτσεχόφσκι, τονίζει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις γεωγραφικές ενδείξεις δεδομένου ότι διασφαλίζουν την ποιότητα, παρέχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους παραγωγούς και συμβάλλουν σημαντικά στη ζωντανή πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση. Και επισημαίνει ότι λόγω της σοβαρότητας, η εξέταση του αιτήματος της αναγνώρισης δεν θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στις γεωγραφικές ενδείξεις, δεδομένου ότι διασφαλίζουν την ποιότητα και την ποικιλομορφία της γεωργικής και αλιευτικής παραγωγής και των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμβάλλουν σημαντικά στη ζωντανή πολιτιστική και γαστρονομική της παράδοση» αναφέρεται μεταξύ άλλων αναλυτικά στην απάντηση, όπου και προστίθεται:

«Ως εκ τούτου, κάθε αίτηση καταχώρισης μιας γεωγραφικής ένδειξης αντιμετωπίζεται με τη δέουσα επιμέλεια. Όπως ορίζεται στο άρθρο 50 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, η Επιτροπή πρέπει να εξετάζει, με τον ενδεδειγμένο τρόπο, οποιαδήποτε αίτηση λαμβάνει, προκειμένου να εξακριβώσει εάν είναι αιτιολογημένη και εάν πληροί τους όρους του αντίστοιχου συστήματος. Η εξέταση αυτή δεν θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες».

Η απάντηση ασφαλώς κι έγινε δεκτή στην Κρήτη με μεγάλη ικανοποίηση, δεδομένου ότι το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο, θα έχει ολοκληρωθεί κι επίσημα μια πολύ σημαντική διαδικασία, που αφενός βοηθά την αγροτική παραγωγή της Κρήτης, κι αφετέρου ενισχύει αρκετά σημαντικά την τυποποίηση ελαιολάδου στο νησί.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης είχε καταθέσει ήδη από τον Ιούνιο του 2018 φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να χαρακτηριστεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης το κρητικό ελαιόλαδο και να τυποποιείται αποκλειστικά και μόνο στο νησί.

Τον Αύγουστο του 2020 εγκρίθηκε η πρόταση που συνέταξε η Περιφέρειας Κρήτης και υπέβαλλαν τέσσερις παραγωγικοί φορείς. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου, η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ηρακλείου και η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη «Κρητικός Αγρός». Ωστόσο, υποβλήθηκαν ενστάσεις εκτός Κρήτης, οι οποίες και εξετάστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου για να δοθεί τελικά το «πράσινο φως» τον Ιούνιο του 2021. Ο φάκελος εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το προσεχές διάστημα αναμένεται η επίσημη έγκριση του ελαιόλαδου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης.