Δεν έχουν τέλος οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Κρήτη τις τελευταίες ημέρες, που μοιάζουν να κλιμακώνονται όσο πλησιάζει η κάθοδος του Υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα ο οποίος έρχεται την Παρασκευή στα Χανιά για να δώσει όλες τις απαντήσεις αναφορικά με τους δασικούς χάρτες.
Μετά τις κινητοποιήσεις στην αρχή της εβδομάδας και τις συμβολικές καταλήψεις από ομάδες παραγωγών, σήμερα προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις οι αγρότες της Μεσσαράς, με πορεία που θα ξεκινήσει από τα γραφεία του συνεταιρισμού Μεσσαράς στις 10.00 το πρωί για να φθάσει στο Δασαρχείο Ηρακλείου.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τα πάτρια εδάφη μας. Όλοι μαζί να δώσουμε ένα βροντερό παρών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Φαιστού Μανώλης Ορφανουδάκης στο κάλεσμα του, στο οποίο φαίνεται πως θα ανταποκριθούν αρκετοί αγρότες.
Επιστολή διαμαρτυρίας παράλληλα στέλνει και ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, ο οποίος επίσης εκφράζει την αγανάκτηση του για το θέμα που έχει ανακύψει με τους δασικούς χάρτες.
«Οι αντιδράσεις που έχουν προκύψει σε ολόκληρη την Κρήτη – Ελλάδα είναι έντονες και διαμηνύεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί η ολοκλήρωση ενός «ενδεχομένως» οργανωμένου σχεδιασμού υφαρπαγής της περιουσίας των προγόνων μας» αναφέρεται μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση όπου και προστίθεται:
«Η απάντηση από το επίσημο Κράτος σε όλο αυτόν τον αναβρασμό, ήταν η 6 μήνη παράταση της υλοποίησης αυτού του σχεδίου, χωρίς όμως να ορίζει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προβεί ώστε ολοκληρωθεί ορθά η διαδικασία. Από τα παραπάνω, σας καλούμε να συμβάλετε τα μέγιστα στην καθολική ενημέρωση των Ελλήνων του Εξωτερικού, ο οποίοι θα χάσουν την περιουσία τους ταυτόχρονα με την κύρωση των συγκεκριμένων Δασικών Χαρτών».
Στο μεταξύ υπενθυμίζεται ότι οι κινητοποιήσεις καταλήψεων από άλλη μερίδα αγροτών έχουν σταματήσει ως το Σαββατοκύριακο οπότε αναμένεται στην Κρήτη ο Υπουργός Κώστας Σκρέκας, ωστόσο συμβολικά παραμένει σε κατάληψη το δασαρχείο Ρεθύμνου, εωσότου επιβεβαιωθούν και κατ’ ιδίαν τα όσα έχει δηλώσει ως τώρα ο Υπουργός.
Εκκλησιαστική παρέμβαση
Θέση για το θέμα των δασικών χαρτών λαμβάνει επίσης και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, η οποία και υποστηρίζει ότι το θέμα την αφορά
«τόσο εξαιτίας των δικαίων αντιρρήσεων που έχουν ήδη εκφρασθεί από Φορείς της Μεγαλονήσου Κρήτης, αλλά και από το γεγονός ότι πολλές από τίς καλλιεργήσιμες Μοναστηριακές και Ενοριακές εκτάσεις γης έχουν χαρακτηρισθεί ως «δασικές».
Η Εκκλησία έχει ήδη απευθυνθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ μεταξύ άλλων έχει ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό:
Α. Την αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των Δασικών Χαρτών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Β. Την τροποποίηση της Δασικής Νομοθεσίας και τον εκσυγχρονισμό της.
Γ.Την πρόβλεψη νομοθετικής ρύθμισης από πλευράς της Πολιτείας, ώστε να προστεθούν στο άρθρο 10 του νόμου 3208/2003 και οι τίτλοι της Εκκλησίας, που συντάσσονται κατά εξαιρετικό δίκαιο ή και κατά τους κοινούς κανόνες δικαίου και οι οποίοι διασφαλίζουν τις ιδιοκτησίες των Ιερών Μονών και των Ενοριών.
Δ. Την παράταση της αποκλειστικής προθεσμίας κατάθεσης των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα προετοιμασίας και ουσιαστικής τεκμηρίωσης των αντιρρήσεων από τους ενδιαφερόμενους και μάλιστα εντός της περιόδου της πανδημίας και των επιπροσθέτων δυσκολιών που δημιουργεί.
Ε. Την απαλλαγή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου της Εκκλησίας (Ιερών Μονών, Ενοριών κ.α.) από το οριζόμενο ειδικό τέλος, κατά αντιστοιχία με τα λοιπά Ν.Π.Δ.Δ., για το παραδεκτό κατάθεσης των αντιρρήσεων.
ΣΤ. Την στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών από το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να υποστηριχθεί η διαδικασία διόρθωσης των λαθών και εισαγωγής των νόμιμων πράξεων του δημοσίου και στη συνέχεια η διαδικασία των αντιρρήσεων.
Η Εκκλησία Κρήτης ζητά παράλληλα από κάθε αρμόδιο όργανο της Ελληνικής Πολιτείας, να διασαφηνίσει κάθε πτυχή του περιεχομένου των δασικών χαρτών και να σταθεί αρωγός στους Έλληνες πολίτες που έχουν πολλαπλά πληγεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.