Την εξολοκλήρου παραχώρηση του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφέρεια, ζητά μεταξύ άλλων από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης.
Το πρόβλημα σωστής διεξαγωγής της δακοκτονίας δεν είναι νέο, ενώ ταλανίζει διαχρονικά χιλιάδες αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι μάλιστα πέρυσι είδαν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να καταστρέφεται εξαιτίας του δάκου.
Φέτος υπάρχει η ελπίδα, ότι παρά τα προβλήματα, η χρονιά θα μπορέσει να κυλήσει σχετικά ομαλά και να αποδώσει ικανοποιητικές ποσότητες υψηλής ποιότητας ελαιολάδου.
Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα συνεχίζουν να παραμένουν, ενώ μια μόνιμου χαρακτήρα λύση για το θέμα της δακοκτονίας αναζητείται ακόμα.
Υπάρχουν μάλιστα δήμοι, ειδικότερα στην ενδοχώρα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που διαπιστώνουν σοβαρές ελλείψεις στον τρόπο εκτέλεσης του προγράμματος κι έχουν ήδη αρχίσει διερευνητικές κινήσεις για το πώς σε μέλλοντα χρόνο θα μπορέσουν να το εκτελούν με ίδια μέσα ή με παραχωρήσεις σε συλλόγους ή ενώσεις.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο αντιπεριφέρειαρχη αποστέλλει σχετικό κείμενο προς τον υπουργό, στο οποίο κατ’ αρχάς τον ευχαριστεί για τη συμπληρωματική κατανομή πόρων ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκε από το Υπουργείο για το πρόγραμμα δακοκτονίας 2020.
Όπως επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης χαρακτηριστικά, το ποσό αυτό, σε συνδυασμό με τους πρόσθετους πόρους της Περιφέρειας, συνέβαλε καθοριστικά στην ορθή εκτέλεση της δακοκτονίας για το έτος 2020.
Εκτός από τις ευχαριστίες όμως, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Μανόλης Χνάρης, για την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας το 2021, θέτει στον Υπουργό τα παρακάτω ζητήματα:
-Την επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται για την διασφάλιση της έγκαιρης έναρξης της εφαρμογής του προγράμματος.
-Την αναπροσαρμογή των πιστώσεων που διατίθενται στην Περιφέρεια Κρήτης συμπεριλαμβανομένου εξ αρχής και του επιπλέον ποσού των 2.000.0000 € με δεδομένο όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, τις επικρατούσες εδαφο-κλιματικές συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των δακοπληθυσμών και το γεγονός ότι ο αριθμός των ελαιοδέντρων που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δακοκτονίας υπολείπεται σημαντικά των υφισταμένων ελαιοδέντρων.
-Την υποστήριξη της έρευνας με έμφαση στην αναζήτηση και εφαρμογή κατάλληλων δραστικών ουσιών με σκοπό την μέγιστη αποτελεσματικότητα και την αποφυγή ανθεκτικότητας του δάκου στα εντομοκτόνα.
-Την αναζήτηση εναλλακτικών, πρακτικών και φιλικών στο περιβάλλον μεθόδων αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς.
-Να εξεταστεί από το Υπουργείο να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Κρήτης η συνολική διαχείριση του προγράμματος Δακοκτονίας.