ελιές λιόφυτο ελαιόδεντρο ελαιόλαδο
Τεράστια τα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή

Μπορεί το πρόγραμμα δακοκτονίας να έχει εκκινήσει ήδη από την Περιφέρεια Κρήτης και να υπάρχει υποστήριξη από ειδικούς επιστήμονες, ωστόσο φαίνεται πως δύσκολα κάποιος μπορεί να τα βάλει με τον … καιρό.  Η πολύ καλή σεζόν που περίμεναν οι περισσότεροι παραγωγοί να έρθει φέτος, μοιάζει να αργεί κι ενδεχομένως να μην έρθει καν. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως όσο περισσότερο παρατηρούν οι καλλιεργητές τα ελαιόδεντρα, τόσο περισσότερο διαπιστώνουν πως οι ζημιές στη φετινή καλλιέργεια είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Αιτία γι’ αυτό το δεδομένο, αποτελούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης που έφθασαν σε επίπεδα καύσωνα. Οι θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους ισχυρούς νότιους ανέμους, έδρασαν καταλυτικά στη διαδικασία καρπόδεσης των ελαιοδέντρων, με αποτέλεσμα οι φετινές προσδοκίες να έχουν χαμηλώσει αρκετά.  Από τα φαινόμενα μοιάζει να έχει πληγεί ολόκληρη η Κρήτη, αλλά ειδικότερα η ανατολική, με το νότο του Ηρακλείου και ειδικότερα την ευρύτερη περιοχή της Βιάννου όπου υπάρχουν όψιμες καλλιέργειες να έχει υποστεί τη μικρότερη ζημιά.

Οι αρχικές εκτιμήσεις πάντως, κάνουν λόγο για μια πολύ μεγάλη καταστροφή τη φετινή χρονιά, που ενδεχομένως να επιδράσει και να φέρει μειώσεις ακόμα και της τάξης του 70 %.

Κανένας βέβαια δεν θέλει να σκεφτεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, ωστόσο αν δεν υπάρξουν κάποιες κοσμογονικές αλλαγές, μοιάζει απίθανο να επιτευχθεί ο αρχικός ετήσιος στόχος των 70.000 τόνων ελαιολάδου.

Κι όλα αυτά, ενώ τα προβλήματα του δάκου συνεχίζουν να υπάρχουν, με το έντομο να έχει δημιουργήσει για μία ακόμα φορά μεγάλους πληθυσμούς που μπορούν να λειτουργήσουν καταστροφικά για την ελαιοπαραγωγή. Παρ’ όλα αυτά, για τη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμάται πως ο φόβος πλέον είναι μικρός, αφού ακολουθείται αντίστοιχο πρόγραμμα δακοκτονίας με το περυσινό, το οποίο και απέδωσε καρπούς ως προς την αντιμετώπιση του δάκου.