Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση των μελισσοκόμων της Κρήτης.
Ο κ. Κεγκέρογλου κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, επεσήμανε ότι ένας από τους κλάδους που επλήγη περισσότερο από την πανδημία του κοροναϊού και σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής είναι αυτός της μελισσοκομίας και ιδιαίτερα της Κρήτης. Οι μελισσοκόμοι του νησιού είναι σε απόγνωση, αφού βλέπουν την κατάσταση συνεχώς να επιδεινώνεται, με την παραγωγή τους να παραμένει αδιάθετη και μια ολόκληρη μελισσοκομική χρονιά να χάνεται.
Συγκεκριμένα ο βουλευτής τόνισε ότι:
-Τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλλε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνετέλεσαν στο να μη μετακινηθούν οι μέλισσες, με συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας των μελισσοσμηνών και κατ’ επέκταση τη μείωση της αναμενόμενης παραγωγής κατά 40% περίπου, ενώ ανέφερε πως η κρίση στον τουρισμό και τα επιβαλλόμενα μέτρα στον κλάδο της εστίασης είχαν σημαντικό αντίκτυπο.
Στη συνέχεια, ο βουλευτής ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης στον τομέα της μελισσοκομίας με έκτακτη ενίσχυση των μελισσοκόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, καθώς και την συμπερίληψη του ΚΑΔ των μελισσοκόμων στους πληττόμενους.
Ο υπουργός αφού ευχαρίστησε τον κ. Κεγκέρογλου για την ερώτηση του, παραδέχθηκε την καταστροφή των μελισσοκόμων της Κρήτης, αφού και τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του, δείχνουν μείωση του κύκλου εργασίας τους και ανακοίνωσε από βήματος Βουλής ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η κοινή Υπουργική απόφαση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των μελισσοκόμων με ποσό ύψους 3.2 εκ Ευρώ και συγκεκριμένα 3,39 ευρώ ανά κυψέλη από το ταμείο covid-19 του ΥΠΟΙΚ.
Για την ένταξη των μελισσοκόμων στους πληττόμενους, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει, επικαλούμενος τις επιστρεπτέες προκαταβολές που μπορεί να έλαβε μεμονωμένα κάθε μελισσοκόμος.
Ο βουλευτής δέχθηκε τη δέσμευση του υπουργού που είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο ζήτησε αύξηση του ποσού αποζημίωσης ανά κυψέλη, ιδιαίτερα για τα νησιά και την Κρήτη, όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα και η ρήτρα νησιωτικότητας, ενώ υπενθύμισε στον υπουργό ότι οι μελισσοκόμοι δεν παίρνουν επιδοτήσεις, λαμβάνουν ένα είδος ενίσχυσης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει τη σημερινή καταστροφή και απαιτούνται άμεσα και επιπλέον μέτρα στήριξής τους.