Nutri-score

Τη στιγμή που η Κρήτη «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» στο ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχέση με το σύστημα επισήμανσης τροφίμων “Nutri-score” ολοένα και περισσότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση το υιοθετούν, θεωρώντας το ως την καλύτερη λύση για την ορθότερη ταξινόμηση υγιεινών τροφίμων.

Μετά τη Γαλλία, που δημιούργησε και εισηγήθηκε πρώτη το γνωστό πλέον σύστημα με τα πέντε πρώτα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου, τώρα έρχεται και η Γερμανία να το υιοθετήσει ως επιλογή προχωρώντας κατ’ αρχάς στην εθελοντική χρήση του. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να πλήξει ακόμα περισσότερα τα κρητικά προϊόντα και κυρίως το κρητικό ελαιόλαδο και το θυμαρίσιο μέλι, τα οποία εξαιτίας του τρόπου κατάταξης των τροφών, βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με την κέτσαπ ή τα αναψυκτικά τύπου κόλα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Χνάρης έχει αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, στον οποίο και τονίζει τις παθογένειες του συστήματος. Αυτές δημιουργούνται διότι, το συγκεκριμένο σύστημα λαμβάνει υπόψη του μόνο λίπη, σάκχαρα και αλάτι στις τροφές και όχι την διατροφική αξία τους. Έτσι, τόσο το ελαιόλαδο, όσο και το μέλι που διαθέτουν μεν σάκχαρα, τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση με τα κορεσμένα λιπαρά άλλων τροφών, κατατάσσονται σε πολύ χαμηλότερη κατηγορία από αυτή που θα έπρεπε πρακτικά να βρίσκονται. Γι’ αυτό έχει ζητηθεί ήδη η παρέμβαση του υπουργού στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια τόσο της Γαλλίας, όσο και της Γερμανίας, καθώς όσο οι δύο χώρες προχωρούν στην υιοθέτηση του συστήματος, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα θα δημιουργούνται για την Κρήτη και τα κρητικά προϊόντα.

Παρ’ όλα αυτά, τη συγκεκριμένη ανησυχία δεν φαίνεται να συμμερίζονται προς το παρόν οι δύο ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μεγάλες μάλιστα εταιρείες σούπερ μάρκετ, που έχουν ως έδρα τη Γερμανία, αλλά ισχυρή παρουσία σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, να θεωρούν το σύστημα όχι μόνο αξιόπιστο, αλλά και ιδιαίτερα βοηθητικό για τις ίδιες και τους καταναλωτές.

Το Κέντρο Καταναλωτών μάλιστα του Αμβούργου, υπολογίζει ότι το 2019 περισσότερα από 1.000 προϊόντα στα ράφια των γερμανικών σούπερ μάρκετ, έφεραν την πιστοποίηση Nutri – score, με τα προϊόντα αυτά να πολλαπλασιάζονται αισθητά το 2020 και το 2021.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες εταιρείες ανά την Ευρώπη αρχίζουν να υιοθετούν το συγκεκριμένο σύστημα, θεωρώντας πως είναι ικανό να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και την παραγωγή καλύτερων και περισσότερο υγιεινών τροφίμων. Η παγίωση του συστήματος φαίνεται ότι προχωρά με σταθερά βήματα, αφού ακόμα και η ίδια η υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας Τζούλια Κλόνκερ έχει χαρακτηρίσει το σύστημα ως ένα από τα «σημαντικότερα προγράμματα διατροφικής πολιτικής» προσθέτοντας πως αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των καταναλωτών που με απλό και κατανοητό τρόπο μπορούν να διαπιστώσουν τη διατροφική αξία ενός προϊόντος.

Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά, προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει σε κινήσεις για να προστατεύσει ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα της, τα οποία αν κι έχουν ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία, «πετάγονται» έξω από το συγκεκριμένο σύστημα ως υποδεέστερα.