«Φωτιές» έχει ανάψει στην Κρήτη το μέτρο πρώιμης συγκομιδής, γνωστό και ως «πράσινος τρύγος», που έχει εισηγηθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αμπελοκαλλιέργεια, αλλά και την ποιότητα του προϊόντος.
Σε μια περίοδο που οι αμπελουργοί και ειδικότερα οι αμπελουργοί – οινοποιοί βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που έχουν ανακύψει, το Υπουργείο έρχεται να προτείνει ένα μέτρο στη λογική του “fast track”, που όπως φαίνεται κι όπως άλλωστε τονίζουν οι οινοποιοί, ευνοεί τελικά ελάχιστα ή και καθόλου.
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός πως σύμφωνα με τις καταγγελίες των αμπελουργών, η κυβέρνηση ζήτησε δηλώσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα την Παρασκευή, αφήνοντας χρονικό ορίζοντα για την υποβολή των δηλώσεων έως και χθες, τη στιγμή μάλιστα που οι κατά τόπους αγροτικές ενώσεις και οι συναρμόδιοι υπάλληλοι δήλωναν άγνοια επί του θέματος, αλλά και επί της σωστής διαδικασίας.
Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι οινοποιοί, αφού, όπως διαπίστωσαν από το ΦΕΚ που εκδόθηκε, παρατηρούνται αρκετά στρεβλά και περίεργα ως προς την καταβολή αποζημιώσεων, αφού για παράδειγμα η ποικιλία μοσχάτο Αμβούργου ενισχύεται με 400 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ το λιάτικο με μόνο 161 ευρώ, τη στιγμή που κάποιος γνώστης των ποικιλιών θα περίμενε το ακριβώς αντίθετο.
Εκτός αυτού όμως, το Υπουργείο δεν έλαβε καν υπόψη του τοπικές ποικιλίες οίνου στην Κρήτη, όπως για παράδειγμα το βιδιανό, το οποίο, ενώ είναι μια ανερχόμενη ποικιλία με αξιώσεις σε διεθνές επίπεδο, δεν ενισχύεται καν και δεν υπάρχει στη λίστα.
Όλες αυτές οι στρεβλώσεις έχουν προβληματίσει αρκετά το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης κι έχουν ενεργοποιήσει τον πρόεδρο του Δικτύου, Νίκο Δουλουφάκη, ο οποίος και κοινοποιεί επιστολή τόσο προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, όσο όμως και προς την αρμόδια υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή, προκειμένου να δοθούν σχετικές απαντήσεις και διευκρινίσεις επί του θέματος.
Ειδικότερα στην επιστολή του Δικτύου Οινοποιών αναφέρονται τα εξής:
«Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, με αφορμή την Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα της πρώιμης συγκομιδής με αριθμό ΦΕΚ 2594/ 26.06.2020 όπου αναφέρονται τα συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του μέτρου πρώιμης συγκομιδής σύμφωνα με το άρθρο 47 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 για την περίοδο 2019-2020, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να μας διευκρινίσετε πώς προκύπτουν τα ποσά ενίσχυσης που αναφέρονται στο Άρθρο 9 της Υπουργικής Απόφασης και συγκεκριμένα στον Πίνακα 1: «ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ», όπου παρατηρείται πολύ μεγάλη απόκλιση στα ποσά ενίσχυσης ανά ποικιλία.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση του μοσχάτου Αμβούργου η ενίσχυση ανέρχεται σε 400 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ για το λιάτικο σε μόλις 161 ευρώ ανά στρέμμα. Επομένως, θα θέλαμε να γνωρίζουμε πώς προέκυψε το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανά ποικιλία».