ΠΡΟΒΑΤΑ

Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος αναφέρεται ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής και βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου και Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής αποτελεί, μαζί με τη ναυτιλία και τον τουρισμό, τη “βαριά βιομηχανία” κι έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ερώτηση του κ. Αυγενάκη με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει “εγκληματική” αδιαφορία για τον τομέα που απασχολεί το 20% των πολιτών της χώρας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο κτηνοτροφικός κόσμος να αγωνιά για το αν θα υπάρχει αύριο. Αγωνία η οποία τέθηκε πρόσφατα ενώπιον του πρωθυπουργού με υπόμνημα του “Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας”.

Συνεχίζοντας ο κ. Αυγενάκης αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Και ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος σε ό,τι αφορά τη μικρή ιδιοκτησία χωρίς αμφιβολία, αλλά και σε ό,τι αφορά τη μεγάλη ιδιοκτησία. Η μεγάλη ιδιοκτησία με κάποιον τρόπο αποκτήθηκε». Κάτι που για τους κτηνοτρόφους σημαίνει πως μεγάλης κλίμακας κτίσματαν όπως στάβλοι και αποθήκες, αντιμετωπίζονται το ίδιο με αντίστοιχης κλίμακας ακίνητη περιουσία. Οι στάβλοιν δηλαδή, λογίζονται ως πολυτελείς βίλες με την αξία τους σε πολλές περιπτώσεις να υπολογίζεται στα 200.000 ευρώ και άνω, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε συμπληρωματικό φόρο ο οποίος υπερδιπλασιάζει την επιβάρυνση του φόρου».

Ο κ. Αυγενάκης καταλήγει ρωτώντας τους υπουργούς τι προτίθενται να κάνουν “σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ σε ό,τι αφορά ακίνητα που συνδέονται με τη ζωική παραγωγή και τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων αγροτών-κτηνοτρόφων, ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων αναφορικά με τις παράνομες εισαγωγές προϊόντων ζωικής προέλευσης, καθώς και τις “ελληνοποιήσεις” των προϊόντων αυτών και ποια η στρατηγική της κυβέρνησης για την παραχώρηση κινήτρων προς τους κτηνοτρόφους με στόχο την παραμονή τους στον κλάδο, αλλά και την προσέλκυση νέων ανθρώπων στο επάγγελμα».