Μάκης Βορίδης - Μανόλης Χνάρης

Μια σημαντική νίκη για την Κρήτη κατάφερε να πετύχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες, μετά από την παρέμβαση της Περιφέρειας Κρήτης.  Το θέμα αφορά στην επισήμανση τροφίμων με βάση το σύστημα Nutri – Score το οποίο ανέδειξε με αναλυτικά ρεπορτάζ της η «Π».  Υπενθυμίζεται ότι, το σύστημα Nutri – Score είναι ένα σύστημα επισήμανσης τροφίμων γαλλικής επινόησης, που έχει στόχο την ορθότερη ταξινόμηση υγιεινών τροφών.

Το πρόβλημα που υπάρχει ωστόσο για την Κρήτη, σχετίζεται με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σύστημα λαμβάνει υπόψη του μόνο λίπη, σάκχαρα και αλάτι στις τροφές και όχι την διατροφική αξία τους. Έτσι τόσο το ελαιόλαδο όσο και το μέλι που διαθέτουν μεν σάκχαρα, τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση με τα κορεσμένα λιπαρά άλλων τροφών, κατατάσσονται σε πολύ χαμηλότερη κατηγορία από αυτή που θα έπρεπε πρακτικά να βρίσκονται.

Εκτός από αυτό το μεγάλο πρόβλημα, ήδη τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία εφαρμόζουν το συγκεκριμένο σύστημα για πλήθος προϊόντων, ενώ υπολογίζεται ότι ετικέτες του Nutri – Score τοποθετήθηκαν μόνο το 2020 σε περισσότερα από 1.000 διαφορετικά προϊόντα. Εκτός αυτών, ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην υιοθέτηση του συγκεκριμένου συστήματος που το θεωρούν αφενός απόλυτα αξιόπιστο και αφετέρου, πολύ εύκολο ως προς την ανάγνωση και κατανόηση του.

Γι’ αυτό άλλωστε και από την πρώτη στιγμή που αναγνωρίστηκε το πρόβλημα ζητήθηκε από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Μανώλη Χνάρη, η παρέμβαση του Υπουργού στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια τόσο της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας, καθώς όσο οι δύο χώρες προχωρούν στην υιοθέτηση του συστήματος, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα θα δημιουργούνται για την Κρήτη και τα κρητικά προϊόντα.

Ο υπουργός είχε δεσμευθεί, όπως ανέδειξε με ρεπορτάζ της η «Π» να επιληφθεί επί του θέματος, αλλά και να αναζητήσει τις συμμαχίες εκείνες που θα ισχυροποιήσουν την πρόταση της Ελλάδας και θα υπάρξει η αναγκαία προστασία για προϊόντα, όπως το κρητικό ελαιόλαδο και το θυμαρίσιο μέλι. Κάτι τέτοιο έγινε τελικά, με τον υπουργό Μάκη Βορίδη να παρεμβαίνει άμεσα στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες αναφορικά με το ζήτημα.

Στο πλαίσιο του συμβουλίου, ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έβαλε βέτο για το θέμα και απέτρεψε την υιοθέτηση του συγκεκριμένου συστήματος αξιολόγησης τροφίμων, το οποίο αδικούσε και υποβάθμιζε την αξία σημαντικών τοπικών ποιοτικών προϊόντων.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης, ευχαρίστησε για την άμεση παρέμβασή του υπουργού στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  «Το θέμα αυτό, καθώς και την κρισιμότητα του για τους κρητικούς παραγωγούς λαδιού, μελιού και άλλων προϊόντων σας το είχαμε επισημάνει με επιστολή μας στις αρχές Δεκεμβρίου» τονίζει σε δήλωση του ο Μανώλης Χνάρης, ο οποίος και προσθέτει:

«Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι για μας μεγάλη ικανοποίηση ότι τα επιχειρήματά μας μεταφέρθηκαν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, και χάρη στην παρέμβαση σας αποφεύχθηκε ένας σημαντικός κίνδυνος υποβάθμισης των Κρητικών ποιοτικών προϊόντων, ευρύτερα των Ελληνικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή αγορά».