δακοπροστασία - δακοκτονία

Τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Κρήτης να χρησιμοποιούν νέα σκευάσματα για τη δακοπροστασία, καλεί το ΓΕΩΤΕΕ, υποστηρίζοντας πως είναι αναγκαία η χρήση τους για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος.

«Είμαστε βέβαιοι πως και οι Υπηρεσίες σας, ως Αρμόδιες Αρχές για την αδειοδότηση και χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, αναγνωρίζουν το συγκεκριμένο και πολύ σοβαρό ζήτημα φυτοπροστασίας που επηρεάζει την ελαιοκαλλιέργεια τόσο στην Περιφέρεια της Κρήτης όσο και σε όλη την ελληνική επικράτεια» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ όπου και προστίθεται:

«Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλούμε τις Υπηρεσίες σας να μεριμνήσουν ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην διαδικασία αξιολόγησης και αδειοδότησης νέων εντομοκτόνων (διαφορετικών δραστικών ουσιών) που προορίζονται για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς με δολωματικούς ψεκασμούς, τα οποία είναι ήδη αναγκαία για την ορθότερη και πληρέστερη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.

Θα θέλαμε να σημειώσουμε πως ο δολωματικός ψεκασμός θεωρείται μέθοδος φυτοπροστασίας χαμηλότερου κινδύνου (σε σύγκριση με τους ψεκασμούς καλύψεως) αφού εφαρμόζεται ελεγχόμενη και σημαντικά μικρότερη ποσότητα δραστικής ουσίας ανά στρέμμα, με αποτέλεσμα την αυξημένη ασφάλεια της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, τη μειωμένη συσσώρευση υπολειμμάτων σε ελαιόκαρπο και ελαιόλαδο και τον περιορισμένο κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

Συνεπώς η μέθοδος καταπολέμησης τους δάκου της ελιάς με δολωματικούς ψεκασμούς, συνάδει με τις αρχές της «Πράσινης Συμφωνίας» και τους στόχους της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (Farm to Fork) της Ε.Ε. Αυτό αποτελεί ακόμη ένα σοβαρό λόγο για να δοθεί προτεραιότητα στην αδειοδότηση νέων εντομοκτόνων για χρήση με δολωματικούς ψεκασμούς.

Η μέθοδος της μαζικής παγίδευσης για τη μείωση του δακοπληθυσμού, θεωρείται και αυτή χαμηλού κινδύνου αλλά συστήνεται μόνο σε περιοχές με χαμηλό πληθυσμό δάκου ή σε συνδυαστικά με τον δολωματικό ψεκασμό. Άρα ο δολωματικός ψεκασμός αποτελούσε και αποτελεί την κύρια και την πιο βασική μέθοδο καταπολέμησης του δάκου της ελιάς που εφαρμόζουν τα προγράμματα δακοκτονίας στις Περιφέρειες της χώρας μας».