«Ζεστό χρήμα» αναμένεται για τους αγρότες σήμερα, με δεδομένο ότι καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η δεύτερη δόση των επιδοτήσεων με την υπόσχεση ότι σε αυτή τη φάση θα διορθωθούν οι αρρυθμίες και οι παραλείψεις της πρώτης περιόδου.
Την ίδια στιγμή, «ζεστό χρήμα» αναμένεται να δουν μετά από οκτώ χρόνια οι εκατοντάδες δικαιούχοι, συνολικά 1.100, ακινήτων στη Μεσσαρά, αφού σήμερα αναμένεται να γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων για το φράγμα της Πλακιώτισσας.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είχε «βαλτώσει» για περίπου μία δεκαετία, παρά το γεγονός ότι το έργο του φράγματος Πλακιώτισσας εντάσσεται σε ένα από τα σπουδαία έργα αγροτικής ανάπτυξης, όχι μόνο για την περιοχή της Μεσσαράς, αλλά και για την Κρήτη συνολικά.
Το εμβληματικό έργο μάλιστα του φράγματος Πλακιώτισσας εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που περιλαμβάνει σειρά έργων για την ανάπτυξη της Μεσσαράς, για την ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά και για τις γενικότερες πράσινες πολιτικές που σκοπεύει να εφαρμόσει σε όλη τη χώρα η κυβέρνηση.
Το «ζεστό χρήμα» που προβλέπεται να καταβληθεί σήμερα στους δικαιούχους μετά τις επιβαλλόμενες εκκαθαρίσεις αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ και αφορά σε 1.100 ακίνητα.
Η κατασκευή του έργου, έχει προϋπολογισμό ύψους 45.000.000 ευρώ, ενώ αποτελεί προσωπική δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προς τους αγρότες της περιοχής.
Το Φράγμα Πλακιώτισσας Μεσσαράς, είναι ένα έργο που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής καθώς αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης 37.000 στρεμμάτων. Το έργο δημοπρατήθηκε το 2008 και οι εργασίες κατασκευής άρχισαν το 2011. Μετά από 12 χρόνια και με τη συμβολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Κρήτης το έργο ξεκινά και πάλι έχοντας ως ορίζοντα ολοκλήρωσης την 31η Δεκεμβρίου 2024.
Το έργο αφορά την κατασκευή αρδευτικού φράγματος μέγιστης χωρητικότητας 18.600.000 m³ με λεκάνη κατάκλισης έκτασης 2200 στρ. περίπου και λεκάνη απορροής 78,5 χλμ2.
Το χωμάτινο ανάχωμα του φράγματος είναι πλάτους στέψης 8,0μ, μήκους στέψης περί τα 300 μ και όγκου αναχώματος περίπου 1.000.000 m³, ενώ η αρδευόμενη έκταση ανέρχεται σε 37.000 στρέμματα.
«Η κυβέρνησή μας με συνέπεια υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.
Μετά από 8 χρόνια ταλαιπωρίας για τους ιδιοκτήτες γης, προχωρήσαμε άμεσα τις διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους οι οποίες πληρώνονται από σήμερα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης για να προσθέσει:
Παράλληλα αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτική πηγή, εγχώρια ή ευρωπαϊκή, δημιουργούμε υποδομές, φράγματα και αρδευτικά δίκτυα σε όλη την Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την κλιματική κρίση και δίνουμε έμφαση στο μείζον ζήτημα της πολιτικής νερού προς όφελος του πρωτογενούς τομέα.
Μέσω της καλύτερης διαχείρισης των υδάτινων πόρων μπορούμε να πετύχουμε μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο εισόδημα για τους παραγωγούς και καλύτερες τιμές και ποιότητα προϊόντων για τους καταναλωτές.
Υπενθυμίζεται ότι με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κρήτης, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, έχει αναθέσει στην ολλανδική εταιρεία HVA την εκπόνηση master plan για τη διαχείριση των νερών, τα εγγειοβελτιωτικά έργα και την αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού».