Σχέδιο… στρατηγικής ετοιμάζουν από κοινού η Περιφέρεια Κρήτης με το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να μπορέσουν να δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες για την καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή.
Όπως έκανε σαφές, ο υπουργός Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα, καμία ζημιά από ελλιπή φυτοπροστασία δεν καλύπτεται αποζημιωτικά, κάτι που συνεπάγεται πως αν αποδειχθεί ότι η φετινή καταστροφή προέκυψε αποκλειστικά και μόνο από δάκο, δεν προβλέπεται κανένα ποσό αποζημίωσης.
Δήλωσε, όμως, ότι, όπως έκανε σαφές και στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της μηνιαίας συνάντησης των Υπουργών Γεωργίας, η ζημιά στην Κρήτη πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια ζημιά που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθούν οι αξιώσεις αποζημιώσεων.
Παρ’ όλα αυτά, αναγνώρισε πως ο υφιστάμενος κανονισμός του ΕΛΓΑ που δεν προβλέπει αποζημιώσεις για ελλιπείς ψεκασμούς ή για λάθος ψεκασμού, πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σε σχέση με την επίσκεψή του στην Κρήτη, που έχει προγραμματιστεί για το διήμερο 4 και 5 Δεκεμβρίου, ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι έως τότε οι αρμόδιοι επιστήμονες θα έχουν προχωρήσει στην καταγραφή των αιτίων της καταστροφής, προκειμένου τα αποτελέσματα να παρουσιαστούν σε μια ευρεία σύσκεψη που προγραμματίζεται να γίνει στις 5 Δεκεμβρίου στην Περιφέρεια Κρήτης.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Κρήτης κατέθεσαν τις απόψεις και τις θέσεις τους, κάνοντας σαφές ότι η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη, που πολλοί πλέον αγρότες αντιμετωπίζουν θέματα επιβίωσης, γι’ αυτό άλλωστε και ζήτησαν την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού.
Οι εκπρόσωποι του νησιού, τόνισαν ότι οι παραγωγοί ζουν με το χειρότερο τρόπο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η επιστημονική τεκμηρίωση των ειδικών θα αποδείξει ότι τα προβλήματα έχουν άμεση σύνδεση με την κλιματική αλλαγή.
Υποστήριξαν, παράλληλα, ότι για την εκτίμησή τους, την οποία θεωρούν ανεπίσημα βεβαιότητα, θα πρέπει να καταρτιστεί ένας αναλυτικός φάκελος με όλα τα στοιχεία που θα προκύψουν απ’ όλους τους οργανισμούς και με όλη την τεχνική τεκμηρίωση που θα μπορέσει να θεμελιώσει αξίωση αποζημιώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα με θετική εξέλιξη, την αναγνώριση από τον υπουργό πως το αίτημα για αποζημιώσεις είναι δίκαιο.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των ελαιοκαλλιεργητών Πρίαμος Ιερωνυμάκης τόνισε πως για να αντιμετωπιστεί συνολικά η κατάσταση χρειάζεται συνεργασία διαφορετικών Υπουργείων, ανάμεσα στα οποία το Οικονομικών και το Αγροτικής Ανάπτυξης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει μια σύμπνοια απόψεων και μια κοινή στόχευση ως προς τις διεκδικήσεις.
Στη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το “παρών” έδωσαν, ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, οι τέσσερις χωρικοί αντιπεριφερειάρχες της Κρήτης, ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανώλης Χνάρης, ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο Ανδρέας Στρατάκης, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο Μιχάλης Καμπιτάκης από την Ένωση Ηρακλείου, ο Γιώργος Ξυλούρης από τον Συνεταιρισμό Κόφινα και οι αντιδήμαρχοι Φαιστού Γιάννης Φασομυτάκης και Αντώνης Κωνσταντουλάκης.