Πολύ χαμηλές είναι οι προσδοκίες για τη φετινή ελαιοπαραγωγή όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τις παραγόμενες ποσότητες να φαίνεται πως δεν θα αγγίξουν ούτε το 30% της περσινής παραγωγής.
Το «Πανόραμα ελαιοπαραγωγής» στην Ελλάδα, παρουσιάζει τις ποσότητες που επίσημα παρήχθησαν πέρυσι, καθώς και τις προσδοκίες για τη φετινή χρονιά, με τα νούμερα να αποτυπώνουν μια πολύ κακή περίοδο, τουλάχιστον αναφορικά με τις ποσότητες.
Ειδικότερα όπως προκύπτει από το πανόραμα της ελαιοπαραγωγής, στο Ηράκλειο πέρυσι υπολογίζεται ότι παρήχθησαν 55.000 τόνοι ελαιολάδου, ενώ η φετινή εκτίμηση κάνει λόγο για μόλις 30.000 τόνους.
Για το Λασίθι υπολογίζεται πως πέρυσι παρήχθησαν 19.000 τόνοι, ενώ φέτος δεν αναμένεται να παραχθούν ούτε 8.000 τόνοι.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο Ρέθυμνο, όπου την περυσινή χρονιά υπολογίζεται ότι παρήχθησαν 10.000 τόνοι ελαιολάδου, ενώ φέτος δεν αναμένονται ούτε 6.000 τόνοι.
Για τα Χανιά εκτιμάται ότι από τους 30.000 τόνους ελαιόλαδου που παρήχθησαν πέρυσι, φέτος δεν θα παραχθούν ούτε 19.000 τόνοι.
Σημειώνεται πάντως, ότι τα νούμερα θεωρούνται αρκετά «αισιόδοξα» σε σχέση με τις προβλέψεις των παραγωγών της Κρήτης, οι οποίοι υπολογίζουν πως από την περυσινή χρονιά που παρήχθησαν περίπου 130.000 τόνοι ελαιόλαδου, φέτος δεν θα παραχθούν ούτε 25.000.
Σύμφωνα με το πανόραμα αντίστοιχα, υπολογίζεται ότι πέρυσι παρήχθησαν 114.000 τόνοι ελαιόλαδου, ενώ φέτος προβλέπεται να παραχθούν 63.000 τόνοι, πολύ πάνω δηλαδή από το μισό της περυσινής υπολογιζόμενης παραγωγής.
Όπως και να έχει πάντως, η κατάσταση, που είναι ίδια για όλη την Ελλάδα αποτυπώνει τα τραγικά προβλήματα και τις μεγάλες ανακατατάξεις που υπάρχουν, όχι μόνο σε επίπεδο χώρας, αλλά και σε επίπεδο κόσμου πλέον, με το ελαιόλαδο να εξελίσσεται σε είδος πολυτελείας, αφού σύντομα πια θα είναι πολύ δύσκολο να το αγοράσουν οι καταναλωτές. Οι καταστάσεις είναι ακόμα χειρότερες αναφορικά με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδου, του οποίου οι τιμές βρίσκονται στα ύψη και δεν προβλέπεται, τουλάχιστον προς το παρόν, κάποια αλλαγή στην υφιστάμενη κατάσταση.