οινοποιεία

Πολυ δύσκολη είναι η κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό οινοποιητικό κλάδο εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού και  η προσωρινή αναστολή λειτουργίας εστιατορίων, ταβερνών καθώς και άλλων επιχειρήσεων εστίασης όπως και των ξενοδοχειακών μονάδων ανά την επικράτεια, έδωσε τη χαριστικη βολή.

«Δυστυχώς, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ζοφερή με δεδομένο ότι ανεστάλη η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, των εμπορικών καταστημάτων και των ξενοδοχειακών μονάδων, που είναι παραδοσιακοί τομείς κατανάλωσης οίνου» ,όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων, Παρασκευάς Κορδοπάτης.

Με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού να γίνονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο εμφανείς σε όλο και περισσότερους κλάδους της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο οινοποιητικός κλάδος αλλά και αυτός της αμπελουργίας, ζητά τη λήψη νέων επειγόντων μέτρων, δεδομένου ότι τα οινοποιεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στους αμπελουργούς που εισκόμισαν τη σταφυλική τους παραγωγή τον Σεπτέμβριο του 2019 στα οινοποιεία και δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί.

Τα μόνα σημεία όπου μπορούν οι καταναλωτές να προμηθευτούν, πλέον, κρασιά είναι τα σούπερ μάρκετ καθώς και οι κάβες που έχουν παραμείνει ανοικτές, σημεία όμως που αντιπροσωπεύουν μόλις το 15% των πωλήσεων των οινοποιείων.

Αυτά τα δεδομένα έχουν ως αποτέλεσμα ο κλάδος του οίνου να καταγράφει ζημιές που σύμφωνα με τον διευθυντή της ΚΕΟΣΟΕ σε πολλές περιπτώσεις ο κύκλος εργασιών να καταγράφει ζημιές 60-90%.