H διεθνής προβολή του πολιτισμού και παραδόσεων του οίνου, των κρητικών κρασιών και η συμβολή της παραδοσιακής διατροφής στην υγεία, βρίσκονται στο επίκεντρο του Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου με τη «σφραγίδα» της Ουνέσκο.
Η ημερίδα πραγματοποιείται στο Ηράκλειο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου. Στο συνέδριο παίρνουν μέρος περισσότεροι από 100 σύνεδροι από την Γαλλία, την Ισπανία, την Γερμανία και την Ελλάδα.
Για τη σπουδαιότητα του συνεδρίου μίλησαν, μεταξύ άλλων, στην εναρκτήρια εκδήλωση που έγινε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο κοσμήτορας Νίκος Χανιώτης και ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Νίκος Μηλιαράκης. Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής χαιρετισμό απεύθυνε καλωσορίζοντας όλους η δρ Μαρία Νικολαντωνάκη, τραγούδια απέδωσε η χορωδία του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ προσφέρθηκε κρασί ντόπιων ποικιλιών σε Έλληνες και ξένους συνέδρους.
Στις ομιλίες τους ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός τόνισαν τις αξίες της τοπικής παράδοσης-Κρητικης Διατροφής, της συνεργασίας, της εκπαίδευσης των οινοποιών και της συνεχούς αναβάθμισης των κρητικών κρασιών.
Μάλιστα ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε τις δράσεις που γίνονται από την Περιφέρεια και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη στον πρωτογενή τομέα ενώ αναφερόμενος στις ενέργειες που γίνονται για τη διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό είπε ότι η Κρήτη με τη συνεργασία όλων μπορεί να καταστεί κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός και να αναδείξουμε τη μοναδικότητα της κρητικής διατροφής. Επίσης στη συστηματική προσπάθεια που γίνεται να καθιερωθεί η Κρητική διατροφή στα ξενοδοχεία, επισήμανε και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Νίκος Μηλιαράκης τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης-εκπαίδευσης που γίνεται με στόχο την συνεχή αναβάθμιση και προβολή των κρητικών προϊόντων στην ελληνική και ξένη αγορά. «Μεγάλο εφόδιο μας είναι η εκπαίδευση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλιαράκης, ενώ ο κοσμήτορας κ. Χανιώτης πρότεινε σε κεντρικό επίπεδο να υπάρξουν ενέργειες, ώστε να θεσπιστεί και να γίνουν μεταπτυχιακά προγράμματα, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ανοικτό σε συνεργασίες.