Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με αφορμή τις συνέπειες της παρατεταμένης ξηρασίας, ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για μία μακροπρόθεσμη πολιτική ανθεκτικότητας που θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της λειψυδρίας στην αγροτική παραγωγή ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον της γεωργίας και της επισιτιστικής ασφάλειας.
Αναλυτικά η ερώτηση του κρητικού ευρωβουλευτή:
«Τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης, με εντονότερο την ξηρασία, είναι αισθητά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ενώ προβλέπεται να γίνουν ολοένα συχνότερα και εντονότερα. Η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί ένα φιλόδοξο στρατηγικό πρόγραμμα που ονομάζεται ΥΔΩΡ 2.0 και το οποίο περιλαμβάνει χρηματοδοτικό πλάνο που αντλεί πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω του οποίου υλοποιούνται μεγάλα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα του νέου Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027 και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022.
Ωστόσο απαιτείται περισσότερη γνώση, καινοτομία, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, προκειμένου να μπορέσουν οι αγρότες να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις ειδικά της λειψυδρίας στην αγροτική παραγωγή ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας και της επισιτιστικής ασφάλειας.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1.Ποια μέτρα θα λάβει για μια μακροπρόθεσμη πολιτική ανθεκτικότητας στο νερό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες της ξηρασίας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες;
2 Θα περιλαμβάνει η επόμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ συγκεκριμένο κεφάλαιο για το νερό καθώς και περαιτέρω μέτρα από τα υπάρχοντα για τον μετριασμό και την προσαρμογή στις ακραίες συνέπειες της κλιματικής κρίσης;»