εργάτες γης

Σειρά από λύσεις φαίνεται ότι προετοιμάζονται από την κυβέρνηση και ειδικότερα την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με το φλέγον ζήτημα των απαραίτητων εργατικών χεριών.  Μέχρι πρότινος οι θέσεις καλύπτονταν από εργάτες γης τρίτων χωρών και κυρίως από εργάτες που προέρχονταν από Πακιστάν, Μαρόκο ή Μπαγκλαντές. Χιλιάδες τέτοιες θέσεις καλύπτονται ήδη και στην Κρήτη, με πολλές ωστόσο να έχουν ήδη χαθεί.

Στη δεδομένη συγκυρία, όπως αποκάλυψε άλλωστε η «Π» το πρόβλημα του εργατικού δυναμικού έχει γίνει τόσο μεγάλο, ώστε κρίνονται αναγκαίες συγκεκριμένες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες σε επίπεδο συναρμόδιων υπουργείων πλέον. Ήδη οι αγροτικές ενώσεις έχουν θορυβηθεί κι ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση αναζήτησης λύσεων, με την επισήμανση, πως η έλλειψη εργατικών χεριών δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, αφού υπάρχουν τεράστια ζητήματα στα κόστη παραγωγής, αλλά και στη γενικότερη παραγωγική διαδικασία.

Κι όλα αυτά, ενώ οι μεσάζοντες παίρνουν τη «μερίδα του λέοντος» ενώ τον παραγωγό πλέον δεν συμφέρει να παράγει με τόσο υψηλά κόστη για τόσο χαμηλά κέρδη.

Όλα αυτά τα θέματα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος σε παραστάσεις διαμαρτυρίες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέσα στην εβδομάδα, ενώ στόχος των αγροτών είναι οι επιστολές με τις διεκδικήσεις τους έχουν ήδη αρχίσουν να συντάσσονται προκειμένου να ενημερωθούν επίσημα και οι δήμαρχοι.

Από την πλευρά τους πάντως οι δήμαρχοι έχουν κάνει τις σχετικές επαφές και δηλώνουν πλήρεις γνώστες του πτοβλήματος. Όπως τονίζουν μάλιστα έχουν ήδη μιλήσει με τους υπεύθυνους στα συναρμόδια υπουργεία για να βρεθεί μια λύση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει τα υπουργεία γνωρίζουν αναλυτικά το πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα σε βαθμό που γνωρίζουν και ποιες πρέπει να είναι οι κινήσεις τους για να δοθεί μια λύση.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, αναγνωρίζεται ότι ήδη η Ισπανία και η Ιταλία έχουν προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις έμμεσης νομιμοποίησης της εργασίας πολιτών από τρίτες χώρες, οι οποίες όμως δεν θεωρούνται ούτε τόσο οργανωμένες, ούτε τόσο δυναμικές.

Στόχος της χώρας μας και των συναρμόδιων διοικήσεων από τα υπουργεία είναι να βρεθεί μια μέση λύση σε σχέση με την εργασία των αλλοδαπών στην Ελλάδα. Αυτό βέβαια σε πρώτο επίπεδο, διότι σε ένα δεύτερο επίπεδο αναζητείται μια συνολικότερη λύση που θα δίνει απαντήσεις στα θέματα εργασίας και αξιοποίησης των εργατών γης. Από το Υπουργείο θεωρούν πως το ζήτημα έχει ήδη δρομολογηθεί, ωστόσο δεν εφησυχάζουν διότι είναι γνωστό πως η προσφορά για τις συγκεκριμένες ειδικότητες επαγγελμάτων είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση.