εκτάσεις με φρύγανα και ασπαλάθους δεν χαρακτηρίζονται δάση ή δασικές

Λύση στο τεράστιο ζήτημα των εκτάσεων με φρύγανα και ασπαλάθους, ήρθε να δώσει το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος μετά από σχετική γνωμοδότηση του, με βάση την οποία οι εκτάσεις δεν χαρακτηρίζονται δάση ή δασικές.

Η γνωμοδότηση του συμβουλίου ήταν ομόφωνη, ενώ σε αυτή κατέληξε μετά από δύο συνεδριάσεις προκειμένου να εξετάσει το ερώτημα που του απηύθυνε σχετικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, στις 23 Μαρτίου.

Βάσει της ομόφωνης γνωμοδότησης που εκδόθηκε χθες, οι εκτάσεις που στο παρελθόν ήταν αγροτικού χαρακτήρα και λόγω της εγκατάλειψης αναπτύχθηκε ασπάλαθος και φρυγανώδης βλάστηση δεν χαρακτηρίζονται δασικές.

Επιπλέον, οι εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για βοσκή και καλύπτονται διαχρονικά μόνο από φρυγανική βλάστηση και ασπάλαθο δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές αλλά χορτολιβαδικές.

Μετά από τη σχετική γνωμοδότηση, θα ακολουθήσει η υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, η οποία εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διόρθωση των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είχε απασχολήσει πολύ σοβαρά τόσο τους αγρότες και κτηνοτρόφους, όσο όμως και τις δημοτικές αρχές στην ενδοχώρα κυρίως της Κρήτης, με πάγιο αίτημα όλων να είναι η εξαίρεση των συγκεκριμένων εκτάσεων. Αναφέρεται ωστόσο ότι οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, είχαν εκφράσει επιφυλάξεις επί του θέματος, καθώς υποστήριζαν πως υπήρχε ο κίνδυνος εκτάσεις που ήδη προστατεύονται, να εξαιρεθούν από ευνοϊκό καθεστώς προστασίας.

Η ηγεσία του Υπουργείου πάντως, θεωρεί ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση επιλύονται σημαντικές αστοχίες που αφορούν στον χαρακτηρισμό στην Κρήτη, πιστεύοντας παράλληλα πως με τη συγκεκριμένη απόφαση κάνει πράξη την αρχική δέσμευση του Υπουργού Κώστα Σκρέκα.

«Με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάνουμε το πρώτο βήμα για τη διόρθωση των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες, όπως άλλωστε έχουμε δεσμευτεί» ανέφερε με δηλώσεις του ο υπουργός για να προσθέσει:

«Το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε επιπλέον πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δίχως κόστος και ταλαιπωρία για τους πολίτες. Η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί εμβληματική μεταρρύθμιση και το πλέον αξιόπιστο εργαλείο προάσπισης του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας περιουσίας και των δικαιωμάτων των πολιτών».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Υφυπουργός Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ρεαλισμό όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Η δημόσια διοίκηση αλλάζει δόγμα και θα διορθώσει τυχόν σφάλματα που υπάρχουν στους δασικούς χάρτες. Χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Θα διαφυλάξουμε το δάσος σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, διασφαλίζοντας τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών».

 

Κεφαλογιάννης: «Συνεχίζουμε»

Τον αποχαρακτηρισμό από το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών των εκτάσεων που καλύπτονται από αραιή βλάστηση κι έχουν ως κυρίαρχο είδος τον ασπάλαθο και φρυγανώδη βλάστηση, ανέδειξε με παρέμβαση του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, σχολιάζοντας πως αποτελεί ένα πρώτο βήμα αντιμετώπισης μιας πλειάδας προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από διαχρονική αβελτηρία και τα τραγικά λάθη της προηγουμένης περιόδου, πάνω στα οποία η κυβέρνηση εργάζεται με συνέπεια και αποκλειστικό γνώμονα την εξεύρεση λύσεων.

«Ο ασπάλαθος είναι ένα είδος που μέχρι σήμερα χαρακτήριζε δασικές εκτάσεις όταν βρίσκεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25%. Ο αποχαρακτηρισμός του ασπάλαθου από δασικό είδος, ουσιαστικά αποχαρακτηρίζει περιοχές που σε ένα σημαντικό βαθμό ενσωματώνουν περιπτώσεις εκτάσεων που καλλιεργούνταν μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο και οι οποίες σταδιακά λόγω μετακίνησης πληθυσμών – αστυφιλίας έπαψαν να καλλιεργούνται σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα και σήμερα εξελίχθηκαν χλωριστικά σε ασπαλαθώνες» αναφέρει μεταξύ άλλων σε παρέμβαση του ο Υφυπουργός Υποδομών και προσθέτει:

«Δηλαδή κυρίως είναι οι περιοχές που στο χάρτη φαίνονται ως ΑΔ ή και κάποιες ΔΔ και σύμφωνα με μια πρώτη άτυπη ενημέρωση που έχω υπολογίζεται για το Ρέθυμνο ότι θεραπεύει περιπτώσεις περίπου στο 15% του συνολικού προβλήματος, ποσοστό που αυξάνεται και από την ενσωμάτωση στην εξαίρεση από δασικές εκτάσεις περιοχών με φρυγανώδη βλάστηση.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια με θεσμική προσήλωση και  ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενεργειών και στοχευμένων παρεμβάσεων για την άμεση υλοποίηση όλων των λύσεων οι οποίες πρόσφατα παρουσιάστηκαν στο Ρέθυμνο από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και πλήρη σαφήνεια».