αγρότες

Κοροναϊός, απεργίες ναυτεργατών, ακραία καιρικά φαινόμενα και κλειστή εστίαση.

Όλα αυτά μαζί θα μπορούσαν να περιγράφουν μια νέα ταινία με πρωταγωνιστή το Λέμονι Σνίκετ σε ένα ριμέικ της γνωστής ταινίας και σειράς «Μια σειρά από ατυχή γεγονότα». Κι όμως … αποτελούν την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων αγροτών οι οποίοι πασχίζουν πλέον να επιβιώσουν μετά από σχεδόν ένα χρόνο πανδημίας και πολλών συσσωρευμένων δυσκολιών.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για τους παραγωγούς στην εποχή του κοροναϊού, οι περισσότερες «πόρτες» πώλησης είναι κλειστές. Κι αυτό γιατί στην ουσία η εστίαση ξεπερνά τους δέκα και πλέον μήνες που δεν λειτουργεί, ενώ τα ξενοδοχεία άνοιξαν με ελάχιστους επισκέπτες και για μικρό χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή, οι λαϊκές αγορές λειτουργούν εδώ και μήνες με περιοριστικά μέτρα, αποστάσεις και τους μισούς παραγωγούς, ενώ οι διαρκείς πιέσεις λόγω lockdown έχουν μειώσει δραματικά τους καταναλωτές των λαϊκών.

Αν ληφθεί υπόψη πως μόνο η εστίαση και τα ξενοδοχεία αποτελούν κατ’ ελάχιστο για έναν παραγωγό το 30 % των τζίρων του, γίνεται αντιληπτό το γεγονός πως η πραγματική ζημιά των παραγωγών ξεπερνά κατά πολύ το 50 %. Αν παράλληλα γλάβει κανείς υπόψιν το γεγονός πως οι τιμές των προϊόντων ακολουθούν τη λογική ενός άτυπου χρηματιστηρίου που πέφτει συνεχώς, γίνεται αντιληπτό, ότι μέσα σε αυτό το χρόνο υπήρξαν πολλές περίοδοι που οι παραγωγοί ξόδευαν περισσότερα για να παράξουν από αυτά που κέρδιζαν μέσω πωλήσεων.

Όλα αυτά τα δεδομένα έχουν ως αποτέλεσμα, να γίνεται πλέον περισσότερο επιτακτική παρά ποτέ η άμεση κρατική παρέμβαση, αλλά και η άμεση κρατική ενίσχυση μέσω του λεγόμενου «κοροναβοηθήματος». Ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη ενημερωθεί για το θέμα κι έχει δηλώσει πρόθυμος να αναζητήσει λύσεις κατανοώντας τις πραγματικές δυσκολίες που υπάρχουν στον κλάδο.

Οι καταστάσεις όμως είναι δύσκολες για όλους, ενώ οι διαθέσιμοι πόροι δεν φαίνεται να επαρκούν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ενίσχυσης που δόθηκε για την τομάτα, η οποία και έφθανε τα 540 ευρώ ανά στρέμμα, με την πραγματική ζημιά να υπολογίζεται στις 3.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Όλα αυτά τα δεδομένα δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, ενώ υποδηλώνουν ότι εκτός από την πανδημία η κυβέρνηση έχει να φροντίσει για πολλά περισσότερα μέτωπα που σχετίζονται με αυτή και τις αποφάσεις που λαμβάνονται.