Ο κος Μιχελινάκης Μανώλης, χημικός, και ο κος Φραγκάκης Μανώλης, πρόεδρος Δικτύου Κρητικού Ελαιόλαδου
Ο κος Μιχελινάκης Μανώλης, χημικός, και ο κος Φραγκάκης Μανώλης, πρόεδρος Δικτύου Κρητικού Ελαιόλαδου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητήριου Ηρακλείου εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και το Δίκτυο Κρητικού Ελαιόλαδου με θέμα: «Δείκτες Ποιότητας ελαιόλαδου – Καλές πρακτικές εξαγωγής και συντήρησης ελαιόλαδου -πολυφαινόλες -ισχυρισμός υγείας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής Ηρακλείου κος  Κεγκέρογλου Β., ενώ χαιρετισμό απέστειλαν οι βουλευτές Μιχελογιαννακης Ι. και Βαρδάκης  Σ. Επίσης παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης κος Χνάρης Εμ., ο πρώην πρόεδρος  του ΤΕΙ Κρήτης κος Καπετανάκης Ε., ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ηρακλείου κος Αλιφιεράκης Εμ. και άλλοι εκπρόσωποι φορέων. Χαιρετισμό απηύθυναν η ταμίας του Π.Τ. Κρήτης της ΕΕΧ κα Καλιτσουνάκη Μαρία και ο πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού ελαιόλαδου κος  Φραγκάκης Μανώλης.

Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κος Απόστολος Σπύρος, αν. καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, και ο κος  Μιχελινάκης Εμμανουήλ, χημικός της  Ένωσης Ηρακλείου.

Ο κ. Μιχελινάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως το ελαιόλαδο για να διατηρήσει ή και να επαυξήσει τη θέση του στον ολοένα και πιο ανταγωνιστικό και απαιτητικό κόσμο των λιπαρών πρέπει να διατηρεί τη συνολική του ποιότητα σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αν ένας από τους τρεις κρίκους (Παραγωγός-Ελαιουργός-Τυποποίηση) σπάσει, το τελικό προϊόν στον καταναλωτή δεν θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Ο παραγωγός δεν πρέπει να πληγώνει τον ελαιόκαρπο και να τον προσκομίζει αυθημερόν στο ελαιοτριβείο σε πλαστικά αεριζόμενα κιβώτια.

Ο κ. Σπύρος αναφέρθηκε στους νέους δείκτες ποιότητας εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου  που αφορούν λιγότερο γνωστά συστατικά του ελαιόλαδου, όπως τα διγλυκερίδια και οι σύνθετες φαινολικές ενώσεις.

Αναφέρθηκε στην πιθανή χρησιμότητα αυτών των νέων δεικτών για την ενίσχυση της εικόνας του κρητικού ελαιόλαδου ως εξαγωγικού προϊόντος, αλλά και τα πιθανά προβλήματα που αφορούν τις καλές πρακτικές κατά τη διάθεση του ελαιόλαδου.

Όπως είπε, πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ενέκρινε τη χρήση συνθετικής υδροξυτυροσόλης ως αντιοξειδωτικού πρόσθετου σε σπορέλαια, ιχθυέλαια και μαργαρίνες. Τόνισε πως δεν αποτελεί αυτό εμπορικό κίνδυνο για το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.