Κρήτη: Στροφή στην καλλιέργεια τροπικών και υποτροπικών φυτών

Οι καλλιέργειες τροπικών φρούτων ολοένα και αυξάνονται στην Κρήτη με τη ζήτηση από πλευράς καταναλωτών ολοένα και να μεγαλώνει.

Τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η αναζήτηση νέων παραγωγικών διεξόδων ωθεί όλο και περισσότερους στην καλλιέργεια τροπικών και υποτροπικών φυτών.

Ένας εκ των καλλιεργητών αυτών είναι ο Ηρακλειώτης Μανώλης Μπακούσης, ο οποίος τα τελευταία 4 χρόνια δημιούργησε μία φάρμα με dragon fruit ή όπως αλλιώς λέγεται το φρούτο του δράκου, στην περιοχή των Βουτών.

Ξεκίνησε την καλλιέργεια δειλά – δειλά, ωστόσο λόγω της ζήτησης τώρα καλλιεργεί περισσότερα από 50 ποικιλίες του τροπικού αυτού φρούτου.

Οι καλλιέργειες αυτές ήταν πρωτόγνωρες για την περιοχή μας, με τους γεωπόνους να μη μπορούν να δώσουν οδηγίες στους αγρότες.

Έμαθε για τη καλλιέργεια από το διαδίκτυο

Ο κ.Μπακούσης όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τα τροπικά φυτά δεν μπορούσε να βρει κάποιον για να τον ενημερώσει για τις ανάγκες τους.

Έτσι κατέφυγε στο διαδίκτυο προκειμένου να ενημερωθεί για τη σοδειά, για το νερό που χρειάζονται, για το λίπασμα κ.ά.

«Κανείς δεν ήξερε να με καθοδηγήσει στο νέο μου αυτό εγχείρημα. Ούτε πόσο νερό χρειάζονταν τα φυτά, ούτε για λίπασμα, ούτε τίποτα. Τα έμαθα όλα σταδιακά από το διαδίκτυο.

Τώρα έρχονται από Γεωπονικές Σχολές στη φάρμα μας για να ενημερωθούν τα νέα παιδιά για τις καλλιέργειες αυτές».

Όποιος θέλει μπορεί να μας επισκεφθεί και να δει από κοντά τα φρούτα αυτά, να τα γευτεί και να ενημερωθεί, κατόπιν ραντεβού.

Αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση

Στην αρχή οι καταναλωτές τα αγόραζαν για το χρώμα τους και το περίεργο σχήμα τους. Τώρα όμως τα προμηθεύονται γιατί ξέρουν τις ιδιότητες του και τη σημαντική διατροφική του αξία.

Περιέχει πλήθος βιταμινών και αντιοξειδωτικών στοιχείων. Σύμφωνα με τον κ. Μπακούσης «έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αλλά και φυτικές ίνες ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και αποτελεί σημαντική πηγή σιδήρου και καλίου».

Μπορεί να καταναλωθεί ως φρούτο, ως χυμό, σε γλυκά αλλά και σε φαγητά.

«Ακόμα και οι φλούδες του μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αλοιφή όπως άλλωστε και της αλόη ενώ οι ανθοί ως τσάι».

«Η καλλιέργεια είναι δύσκολη. Το λουλούδι ανοίγει στις 9 το βράδυ και κλείνει το πρωί. Στην Κρήτη δεν έχουμε νυχτερινά έντομα για να γίνει η επικονίαση και έτσι αναγκαζόμαστε να την κάνουμε εμείς. Είναι ένα φυτό που θέλει περιποίηση πρωί -βράδυ», τονίζει χαρακτηριστικά ο καλλιεργητής.