Κρήτη: Μέτωπο ανάκτησης των… χαμένων επιδοτήσεων

Παγκρήτια Επιτροπή συγκροτούν οι φορείς του νησιού για να λυθούν εδώ και τώρα τα εκρηκτικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε σχέση με το φιάσκο των επιδοτήσεων και τη νέα ΚΑΠ, που θα έχουν αντανακλαστικά μοιραία αποτελέσματα στην τοπική οικονομία. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν δήμαρχοι, Επιμελητήρια, το ΕΚΗ, η ΟΕΒΕΝΗ και άλλοι παραγωγικοί φορείς του τόπου που παρακολούθησαν προχθές τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Προφήτη Ηλία, παρουσία και βουλευτών με φόντο τις καταιγιστικές αντιδράσεις από τις δραματικά μειωμένες επιδοτήσεις.

Με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ξεκαθάρισε ότι δύο είναι τα ζητήματα που θέτει ως πρόταγμα η Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί. Το ένα είναι η πληρωμή των επιδοτήσεων να γίνει με βάση τα κριτήρια του 2022 και το δεύτερο είναι να γίνει άμεσα με παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Aνάπτυξης, που παραδέχεται το μπάχαλο που έγινε, η αναθεώρηση της ΚΑΠ του 2024. Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, είναι απαραίτητος όρος για τη διάσωση της τοπικής οικονομίας  που θα κλονιστεί βαριά, διότι το πρόβλημα που ξεκινά από την ενδοχώρα μεταφέρεται στα αστικά κέντρα.

Επίσης ο ίδιος τονίζει ότι η σημερινή πραγματικότητα δείχνει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από τις πάλαι ποτέ Διευθύνσεις Γεωργίας, οι οποίες θα πρέπει να ανασυγκροτηθούν και να στελεχωθούν με ικανό επιστημονικό προσωπικό, ώστε να έχουν τη δυναμική και την προοπτική να στηρίξουν  τους αγρότες. Ο ίδιος τονίζει ότι σήμερα οι λειτουργικές δαπάνες του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι 80 εκ. ευρώ, τα οποία καταλήγουν στα χέρια μεγαλοστελεχών και όχι των απλών εργαζομένων, και 60 εκ ευρώ για τα αναπτυξιακά προγράμματα.

Κρήτη: Μέτωπο ανάκτησης των… χαμένων επιδοτήσεων
Άρα διατίθενται 140 εκ. ευρώ για ένα “φορέα στον οποίο, αν πάει σήμερα ένας αγρότης, δεν μπορεί να βρει λύση για κανένα πρόβλημά του και θα πρέπει να ταξιδέψει στην Αθήνα στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου για να βρει λύση. Αντίθετα όταν λειτουργούσαν οι Διευθύνσεις Γεωργίας οι αγρότες είχαν άλλη αντιμετώπιση και διαχείριση ως προς την αντιμετώπιση των ζητημάτων που τους απασχολούσαν και γι αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα η ανασύστασή τους.

Ο κ. Ιερωνυμάκης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή είναι κομβικό ζήτημα η αναθεώρηση της ΚΑΠ, διότι σήμερα δεν λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από κριτήρια που θα έπρεπε να αξιολογούνται, με αποτέλεσμα το νησί να βιώνει οδυνηρά την απώλεια τεράστιων χρηματικών ποσών.

Καταρχάς μειώνεται η ενίσχυση στις δενδρώδεις καλλιέργειες 35-40%, πράγμα το οποίο έχει οικονομικές απώλειές για το νησί, αφού 65%  της αγροτικής παραγωγής του στηρίζεται στην ελιά και το αμπέλι. Αντίστοιχα δεν λαμβάνεται υπόψη ότι Κρήτη θα πρέπει να μπει σε ένα καθεστώς νησιωτικής πολιτικής και όχι ηπειρωτικής, ούτε επίσης αξιολογούνται μια σειρά από ειδικά χαρακτηριστικά που αφορούν στον μικρό κλήρο των παραγωγών, το έντονο ανάγλυφο του νησιού και φυσικά η ανομβρία που έχει τεράστια αρνητική επίδραση στις καλλιέργειες του νησιού…