Μία από τις δυσκολότερες χρονιές για την παραγωγή σταφυλιού σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη είναι η φετινή χρονιά εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Ασφαλώς και η Κρήτη εντάσσεται στις περιφέρειες που έχουν πληγεί πάρα πολύ από τα νέα δεδομένα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι η μοναδική περιφέρεια που αντιμετωπίζει προβλήματα. Το φαινόμενο είναι εκτεταμένο και αφορά σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, με τη νότια Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία να βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση με αυτή που βρίσκονται η Ελλάδα και ειδικότερα η Κρήτη.
Με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς που έχει πραγματοποιήσει η Ένωση Ηρακλείου, εκτιμάται ότι περίπου η μισή παραγωγή των σταφυλιών έχει καταστραφεί. Η παραγωγή αφορά στο σύνολο των αμπέλων και όχι μόνο των επιτραπέζιων σταφυλιών, αλλά και των οινοποιήσιμων και των σταφιδάμπελων. Αυτό σημαίνει ότι η καταστροφή στην παραγωγή θα συμπαρασύρει και τη διαδικασία της οινοποίησης, αλλά και τις ποσότητες της σταφίδας.
Η καταστροφή συνδέεται με μια σειρά παραγόντων, ανάμεσα στους οποίους εντάσσονται οι έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της άνοιξης σε συνδυασμό με τις 15 ημέρες μέσα στον Ιούλιο, που οι θερμοκρασίες ξεπερνούσαν σχεδόν σε καθημερινή βάση τους 40 βαθμούς κελσίου.
Αυτές οι συνθήκες ειδικότερα για τα δεδομένα της Κρήτης, που ο αμπελώνας χαρακτηρίζεται «ξερικός» λειτούργησαν καταστροφικά για το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής δημιουργώντας τεράστιες απώλειες. Την ίδια στιγμή, δημιούργησαν ευνοϊκότατες συνθήκες για την ανάπτυξη περονόσπορου, ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί στην Κρήτη τα τελευταία 12 χρόνια.
Μοναδικό παρήγορο γεγονός στην εξέλιξη της διαδικασίας είναι το ότι τα προβλήματα δεν εντοπίζονται μόνο στην Κρήτη και την Ελλάδα, αλλά είναι πανευρωπαϊκά, οπότε η παραγωγή του νότου θα μπει στη διεθνή αγορά με τις ίδιες συνθήκες.
Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα παραμένουν υπαρκτά και πολύ μεγάλα με τους αμπελουργούς να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στα βασικά έξοδα τους και να πασχίζουν για την επιβίωσή τους.
Στην κατεύθυνση μερικής επίλυσης των προβλημάτων τους, θα έρθει να βοηθήσει ο ΕΛΓΑ, ο οποίος καλείται όμως να δώσει λύσεις σε δύο επίπεδα. Αναφορικά με την καταστροφή από τον καύσωνα, ήδη έχουν γίνει οι αναγγελίες των ζημιών από τους παραγωγούς κι έχουν δηλωθεί τα κατεστραμμένα στρέμματα, με τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ να πραγματοποιούν το επόμενο διάστημα αυτοψίες, προκειμένου να προσδιορίσουν με βάση τις δηλώσεις ζημιών και τους ελέγχους, το ύψος των αποζημιώσεων.
Σε σχέση με τον περονόσπορο ωστόσο, επειδή είναι ένα φαινόμενο που αφορά σε ολόκληρη τη χώρα εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια περίοδος αναμονής έως ότου τελειώσει ο τρύγος και στη συνέχεια θα προσδιοριστεί το ύψος της ζημιάς και των αποζημιώσεων που μπορούν να δοθούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ένωση Ηρακλείου έρχεται να διαδραματίσει έναν καταλυτικό ρόλο, καθώς ήδη έχει ανακοινώσει από την προηγούμενη εβδομάδα τις τιμές για τις ποικιλίες των σταφυλιών, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τιμές είναι αυξημένες κατά 5 έως 10 λεπτά ανά κιλό.
Ο λόγος για τον οποίο ασκείται η συγκεκριμένη πολιτική είναι για να μπορέσουν, στον βαθμό του εφικτού πάντοτε, να στηριχθούν οι παραγωγοί, με δεδομένο ότι ο τιμοκατάλογος που παρουσιάζει κάθε χρόνο η Ένωση συμπαρασύρει συνολικά τις τιμές που διαμορφώνονται στην Κρήτη.