Λύσεις στο πρόβλημα των εργατών γης έχει δεσμευθεί ότι θα δώσει ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς. Αυτό τουλάχιστον μεταφέρθηκε στο Δήμαρχο Φαιστού κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη, μετά από επικοινωνία που υπήρξε με το γραφείο του υπουργού, λίγο πριν ο δήμαρχος δεχθεί αγρότες της περιοχής του στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Νωρίτερα αγρότες από την περιοχή είχαν προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το Δημαρχείο, διεκδικώντας εργατικά χέρια, αλλά και διευκολύνσεις σε σχέση με το κόστος παραγωγής, το οποίο έχει γίνει δυσβάσταχτο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο, τονίστηκε πως είναι αναγκαίο να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις, αφού οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί ήδη στην Ισπανία και την Ιταλία, οδηγούν πολλούς εργάτες γης, εκτός Ελλάδας.
Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού κ. Μανόλη Ορφανουδάκη, την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να οργανωθεί μια επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα και μέχρι τότε, το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να έχει εγκρίνει ένα σχετικό ψήφισμα υποστήριξης των δικαιωμάτων των αγροτών.
Ο δήμαρχος τόνισε από την πλευρά του πως η δημοτική Αρχή, ασφαλώς και στέκεται στο πλευρό των αγροτών με δεδομένο ότι η αγροτική ανάπτυξη, αλλά και η αγροτική παραγωγή, αποτελούν κύριες πηγές εσόδων για τους εργαζόμενους και δημότες του Δήμου. Όπως ανέφερε, βρίσκεται σε επικοινωνία με το γραφείο του υπουργού και πρόκειται να προωθήσει σε όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων και στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα κείμενο αιτημάτων από τους αγρότες, μόλις συνταχθεί.
Από την πλευρά του ο κ. Ορφανουδάκης δήλωσε πως στην ουσία τα δύο βασικά προβλήματα που πρέπει να θίγονται στο κείμενο σχετίζονται με την αλλαγή της νομοθεσίας για τους εργάτες γης, αλλά και στην ενίσχυση των αγροτών για να αντιμετωπίσουν τα δυσβάσταχτα κόστη τους. Για το πρώτο ζήτημα προτάθηκε να εφαρμοστεί μια κανονιστική διάταξη, στο πλαίσιο της οποίας οι εργάτες γης, θα μπορούν να καταγράφονται, ώστε να εργάζονται νόμιμα, αλλά και να παρέχουν μέσω του ημερομισθίου τους, ένα μέρος χρημάτων για την ασφάλεια τους και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Από την άλλη, σε ένα δεύτερο επίπεδο, θα πρέπει να εξεταστεί η παροχή ενισχύσεων, αφού ήδη το κόστος παραγωγής έχει πολλαπλασιαστεί κάνοντας εντελώς ασύμφορη την αγροτική παραγωγή κι οδηγώντας ήδη επαγγελματίες του κλάδου εκτός παραγωγής, αφού πλέον δεν μπορούν να καλύψουν καν τα έξοδά τους.