αγροτικα αποζημιώσεις
Νιράκης Μανώλης, Μαρκάκης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν παραγωγοί, εκπρόσωποι φορέων και αιρετοί προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αναλάβει δράση και να περιορίσει μια επικείμενη καταστροφή, κυρίως στα αμπέλια.

Οι καιρικές συνθήκες του τελευταίου διαστήματος έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλες καταστροφές, κυρίως σε αμπέλια, κηπευτικά και σιτηρά, ενώ αναμένονται ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα την επόμενη περίοδο.  Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Φραγκίσκος Παρασύρης, ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τη στήριξη των παραγωγών του Ηρακλείου.

«Όπως, με βεβαιότητα, γνωρίζετε σε κατ’ εξοχήν αμπελουργικές περιοχές του Νομού Ηρακλείου, ύστερα από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις παρατηρούνται ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες είτε από την εμφάνιση περονόσπορου είτε και βοτρύτη» αναφέρει σε κείμενο του ο υποψήφιος βουλευτής για να προσθέσει: «Αν και πρόκειται για μη αποζημιούμενα αίτια από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον κείμενο κανονισμό, κρίνεται αναγκαία η αναζήτηση κάθε δυνατής λύσης, στην κατεύθυνση της εκκίνησης των διαδικασιών για την αποζημίωση των πληγέντων αμπελουργών μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ή άλλων προγραμμάτων.

Με δεδομένο, μάλιστα, το γεγονός ότι ήδη κλιμάκια του ΕΛΓΑ καταγράφουν την εξέλιξη του προβλήματος, το οποίο δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στην πραγματική του διάσταση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ύστερα από την ολοκλήρωση των ελέγχων των αρμοδίων φορέων». Στο μεταξύ, με τον υπηρεσιακό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Τσακίρη, συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών κι Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις ζημιές στα αμπέλια και τις ελιές, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης έθεσε στον Υπουργό, επιτακτικά το ζήτημα της εκπόνησης μελέτης τόσο για τον περονόσπορο στα αμπέλια όσο και για τη σχινοκαρπία στις ελιές, ενώ του ανέφερε ότι έχει ήδη έρθει σε επαφή με καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταξύ άλλων, και με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αμπελουργίας του τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κατερίνα Μπινιάρη, ζητώντας να μεταβεί στην Κρήτη με τους συναδέλφους της και να διαπιστώσουν από κοντά το μέγεθος του προβλήματος.

Ο Υπουργός εμφανίστηκε θετικός κι επισήμανε σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη ότι θα επιληφθεί του ζητήματος. Την ίδια ώρα, σύσκεψη πραγματοποιούνταν στα Χανιά υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή και την Αντιπεριφερειάρχη Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη με αντικείμενο μεν, το νέο πρόγραμμα δακοκτονίας της Περιφέρειας, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα του αγροτικού τομέα.  «Εμείς είμαστε πάντα στο δίπλα στον παραγωγό. Παρακολουθούμε την εξέλιξη των καλλιεργειών, θα ξαναπάμε και σε άλλες περιοχές. Στο Οροπέδιο Λασιθίου, ήδη, άρχισαν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις.

Θεωρώ όμως ότι σε αρκετές περιοχές είναι ακόμα νωρίς» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις της η κ. Χουδετσανάκη για να προσθέσει: «Παρατηρήθηκαν εστίες μόλυνσης από περονόσπορο στα αμπέλια, σε κάποια σημεία, όχι σε όλες τις περιοχές, γι’ αυτό θα πρέπει να περάσει μία εβδομάδα ώστε να δούμε την πορεία του προβλήματος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι οι «καιρικές συνθήκες όπως εξελίσσονται έχουν φέρει σε απόγνωση τους αμπελουργούς του Ηρακλείου. Ο περονόσπορος και άλλες ασθένειες λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, για να αντιμετωπιστούν απαιτούν συνεχείς και επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς για να μην χαθεί η παραγωγή.  Γίνεται φανερό ότι το κόστος παραγωγής είναι δυσβάστακτο για τους παραγωγούς αφού η τιμή των γεωργικών φαρμάκων και εφοδίων έχει εκτιναχθεί στα ύψη».

Ο Σύλλογος καλεί τους αμπελουργούς να διεκδικήσουν συλλογικά και οργανωμένα μια άμεση έκτακτη οικονομική ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που έχουν ανακύψει.