Σταγόνα μέσα σ’ ένα μεγάλο ωκεανό προβλημάτων αποδείχθηκαν οι αποζημιώσεις προς του αγρότες της Κρήτης, οι οποίες δόθηκαν λίγο πριν το Πάσχα και αφορούσαν τις χαλαζοπτώσεις του 2019.
Παρά το γεγονός πως σε όλη την Ελλάδα η κυβέρνηση έδωσε σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 7.500 δικαιούχους, αυτά τα ποσά δεν φαίνονται ικανά να καλύψουν τα πολλά και γενικευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Ήδη, όπως έγραψε από χθες η «Π» περισσότεροι από 15.000 τόνοι τοματών έχουν καταλήξει στις χωματερές, αφού δεν υπάρχει η απαιτούμενη ζήτηση. Οι αγορές ακόμα δεν έχουν ομαλοποιηθεί, ενώ οι αγρότες διαπιστώνουν ότι κάθε μέρα που περνά τα προβλήματα συσσωρεύονται και μεγεθύνονται.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ήδη αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης σε συνεργασία με φορείς έχουν διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος και αναζητούν τρόπους για την επίλυση του. Με βάση τα πρώτα δεδομένα, οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα πλέον να καλύπτουν ούτε τα λειτουργικά έξοδα τους, ενώ έχουν φθάσει σε ένα σημείο που αν δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική παρέμβαση ή αν δεν αλλάξει κάτι, πολλοί είναι εκείνοι οι αγρότες που θα εγκαταλείψουν εντελώς τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι αγροτικοί σύλλογοι σε συνεργασία με τους φορείς, έχουν ήδη εκκινήσει σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» μια ευρεία διαδικασία καταγραφής του συνόλου των ζημιών. Αυτό συμβαίνει διότι ο κάθε παραγωγός ξεχωριστά γνωρίζει το τι έχει συμβεί με την περιουσία του, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές μέγεθος του προβλήματος, ούτε όμως και η έκταση του. Οι αρχικοί υπολογισμοί που έχουν υλοποιηθεί κάνουν λόγο για μια τεράστια καταστροφή, όμως οι αγροτικοί σύλλογοι επιδιώκουν να έχουν στα χέρια τους αναλυτικά στοιχεία, τα οποία και να παρουσιάσουν εφόσον χρειαστεί.
Απώτερος στόχος της διαδικασίας καταγραφής είναι να δημιουργηθεί ένας φάκελος, προκειμένου να σταλεί προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό να διεκδικηθούν χρήματα με τη μορφή αποζημίωσης. Απώτερος στόχος είναι να ενταχθούν οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις σε ένα γενικότερο πακέτο επιπτώσεων του κοροναϊού, αφού στην πραγματικότητα τα προβλήματα έχουν προκύψει κατά κύριο λόγο εξαιτίας της πανδημίας.
Έχει άλλωστε κατ’ επανάληψη τονιστεί το γεγονός, πως οι κλειστές αγορές, η κλειστή εστίαση, αλλά και οι γενικότεροι περιορισμοί που υπάρχουν εξαιτίας του κοροναϊού, έχουν δημιουργήσει μια κάθετη πτώση στη ζήτηση των αγροτικών προϊόντων, ενώ ακόμα και αυτά που πωλούνται, δεν μπορούν να πωληθούν σε τιμές που να καλύπτουν στοιχειωδώς το κόστος παραγωγής.
Όλο αυτό το μίγμα επεξεργάζονται οι παραγωγοί και προσπαθούν να βρουν τις λύσεις εκείνες που θα τους βοηθήσουν να βγουν από το τέλμα.
«Το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και ο νέος υπουργός, έχουν δείξει πως σε γενικές γραμμές αντιλαμβάνονται τα προβλήματα κι έχουν τη διάθεση να δώσουν λύσεις» αναφέρει με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Φαιστού Μανώλης Ορφανουδάκης για να προσθέσει:
«Τα προβλήματα όμως είναι πολλά, καθημερινά και σε πολλές περιπτώσεις δυσεπίλυτα. Είναι γνωστό σε όλους πως οι συνθήκες της πανδημίας, αλλά και οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, έχουν λειτουργήσει αρνητικά ως προς το κομμάτι της αγροτικής παραγωγής. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να διαπιστώσουμε το πραγματικό πρόβλημα κι αφού έχουν συλλέξει όλα τα αναγκαία στοιχεία, να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες».