Έως και ασύμφορο είναι το μέλλον του αγροτικού κόσμου, που διαπιστώνει μέρα με την ημέρα τις οικονομικές επιπτώσεις στην εποχή μετά την κρίση.
Το κόστος παραγωγής πλέον έχει εκτοξευθεί, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως για κάθε δραστηριότητα σε κάθε στάδιο παραγωγής, η επιβάρυνση κατ’ ελάχιστο αγγίζει το 30%. Οι υπέρογκες αυξήσεις σε αγροτικά εφόδια, λιπάσματα και λοιπά σκευάσματα που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη των αγροτικών προϊόντων, βρίσκονται πλέον στην καθημερινότητα των αγροτών.
Ασφαλώς, το κόστος μετακίνησης, για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που είναι αναγκαίο, έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ την ίδια στιγμή, έχουν αρχίσει να εντοπίζονται και οι πρώτες σοβαρές ελλείψεις σε προϊόντα λόγω της κρίσης.
«Ένα κόστος παραγωγής για ένα μάζεμα, που υπολογιζόταν περίπου σε 700 ευρώ, τώρα στην καλύτερη περίπτωση βρίσκεται στα 1.100 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται πρόσθετα ή έκτακτα κόστη» αναφέρει χαρακτηριστικά παραγωγός κηπευτικών, για να προσθέσει:
«Την ίδια στιγμή, οι τιμές παραγωγής, αφού μπαίνουν στο δημοπρατήριο, ουσιαστικά είναι τιμές προσφοράς και ζήτησης. Εμείς τη δεδομένη στιγμή για κορυφαίας ποιότητας προϊόντα κερδίζουμε με τιμή άνω του ενός ευρώ το κιλό και μετά βίας παίρνουμε 70 λεπτά, αν είμαστε τυχεροί».
Όλα αυτά τα προβλήματα είναι δεδομένα και γνωστά στην κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο όμως μέχρι στιγμής δεν δίνει καμία βαρύτητα στο μέγεθος των προβλημάτων. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς, φαίνεται πως έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, με κυρίαρχο αυτό της κλιματικής αλλαγής, χωρίς ωστόσο να αντιλαμβάνονται το μέγεθος και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο.
Στο μεταξύ, ένα δεδομένο που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση, σχετίζεται με το γεγονός πως αν και οι παραγωγοί πωλούν σε τιμές που ουσιαστικά δεν βγάζουν το κέρδος τους, οι καταναλωτές αγοράζουν σε τιμές που δύσκολα μπορούν να αντέξουν και περιορίζουν την κατανάλωση.
Είναι χαρακτηριστικό πως τη δεδομένη στιγμή, τα αγγουράκια πωλούνται προς 0.30 ευρώ στη χονδρική, ενώ η τιμή πώλησης στη λιανική σε σπάνιες ή σε καμία περίπτωση, δεν πέφτει κάτω από το 1 ευρώ. Σε καταστήματα λιανικής μάλιστα που θέλουν να διατηρούν το χαρακτήρα «ντελικατέσεν», το προϊόν των 30 λεπτών από τον παραγωγό, μπορεί να καταλήξει και στην τιμή του 1,5 ευρώ στο ράφι.
Όλα αυτά τα θέματα έχουν προκαλέσει ασφυξία στον κλάδο, με τους εκπροσώπους των παραγωγών να τονίζουν πως οι επόμενοι δύο μήνες, δεν θα είναι απλά δύσκολοι, αλλά καθοριστικοί για την πορεία εξέλιξης του κλάδου. Ειδικά για τους παραγωγούς κηπευτικών εκτιμάται, ότι μέσα στο επόμενο διάστημα και ως το τέλος του έτους, πολλοί ενδέχεται να έχουν εγκαταλείψει την συγκεκριμένη ενασχόληση, αφού εκτός από πολύ δύσκολη, εξελίσσεται και σε επιζήμια.
Από το Υπουργείο πάντως, προς το παρόν επικρατεί «σιγή ασυρμάτου» ενώ η επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού στην Κρήτη που ήταν προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, μάλλον έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.