«Μετά από τρία χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων βελτιώσαμε τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ 2023-2027 και πετύχαμε την αναγκαία ισορροπία μεταξύ των τριών επιπέδων βιωσιμότητας της γεωργίας: του οικονομικού, του κοινωνικού και του περιβαλλοντικού, μέσα από ένα συνεκτικό πολιτικό πλαίσιο βασισμένο σε ρεαλιστικούς στόχους». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης μετά από την ψήφιση τριών κανονισμών της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εγώ προσωπικά, βρεθήκαμε από την αρχή στην πρώτη γραμμή αυτών των διαπραγματεύσεων, και πετύχαμε να διατηρήσουμε τα 19,3 δισ. ευρώ για την ελληνική γεωργία, αντιμετωπίσαμε τις όποιες προσπάθειες προώθησης της εξωτερικής σύγκλισης, που θα σήμαινε μείωση των ελληνικών κονδυλίων κατά 50%» τονίζει ο ευρωβουλευτής και προσθέτει:
Η Γεωργία, η αγροτική παραγωγή της Ευρώπης αποτελεί το στρατηγικό τομέα για την επισιτιστική αυτάρκεια της Ευρώπης.
Πετύχαμε τη μη κατάρρευση της, μέσα από τις υπερβολικές και εν πολλοίς ιδεοληπτικές απαιτήσεις κάποιων, που αφενός δεν θα άντεχαν οι αγρότες μας και αφετέρου θα οδηγούσαν στην περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες.
Κυρίως όμως, μέσα από τη νέα ΚΑΠ, τα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα που δεν πληρούν τα υψηλά πρότυπα της Ευρωπαϊκής παραγωγής μας δεν θα διατίθενται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό είναι θέμα συνέπειας.
Αναγνωρίσαμε για πρώτη φορά τον ουσιαστικό χαρακτήρα της αμοιβαιότητας των προτύπων για την προστασία του ευρωπαϊκού μας μοντέλου γεωργικής παραγωγής και αυτό θα αποτελεί το κυρίως θέμα που θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων τους επόμενους μήνες μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένων εργαλείων αμοιβαιότητας που επιτέλους θα γίνουν πράξη».